Свет

ГЕНЕРАЛ ШЧИПЧАК: Почело је! Кренули су

Руске снаге су кренуле у офанзиву са циљем да пробију украјинску одбрану и поразе Оружане снаге Украјине, изјавио је генерал Валдемар Шчипчак у интервјуу за „Газета Wyборцза“.

„Руси су од почетка сукоба четири-пет пута повећали производњу муниције, ракета и тенкова. Руска војска од маја ове године добија квалитетну нову технику, која се активно користи на бојном пољу, и то им омогућава да повећавају предност“, рекао је он. По његовом мишљењу, та предност је толико велика да Украјинци сада морају само да се бране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не ради се о томе да се по сваку цену држе тактички објекти. Ради се о томе да украјинска одбрана не падне, укључујући и у дубини земље, како би Оружане снаге Украјине могле да одбију руско надирање и лише их нападачког потенцијала“, сматра Шчипчак.

Генерал долази до закључка да територије које сада заузимају Руси, Украјина више неће моћи да врати.

Украјинско дејство контранапада почело је 4. јуна, али ни на једном правцу Оружаним снагама Украјине није успело да постигну значајне успехе. Како је констатовао председник Русије Владимир Путин, „контранапад“ се претворио у пропаст.

На овом фону западни медији све чешће пишу да су Сједињене Државе и Европска унија (ЕУ) почеле да се умарају од украјинске кризе, а подршка Владимиру Зеленском слаби.

Према информацијама телевизије НБЦ, амерички и европски званичници већ разговарају са украјинским властима о могућим последицама мирних преговора са Русијом, укључујући и то од чега би бивша совјетска република могла да буде принуђена да се одрекне како би постигла споразум.

У Кремљу су нагласили да ће кијевски режим што пре схватити да шансе за успех на бојном пољу не постоје, то ће се пре отворити неке перспективе за решавање ситуације.

Извор: Wебтрибуне.рс