Србија

ОПОЗИЦИЈА НАГРНУЛА НА СКУПШТИНУ: Разбијена врата, бачен сузавац, на помолу нови 5. ОКТОБАР? (ВИДЕО)

Присталице коалиције „Србија против насиља“ (СПН) окупиле су се вечерас поново испред зграде Републичке изборне комисије (РИК), а потом покушали да уђу у зграду градске скупштине, разбивши притом врата.

Један од чланова СПН Мирослав Алексић је позвао окупљене да направе прстен око зграде Скупштине града Београда, а да се посланици обрате са балкона. Посланици са листе СПН су покушали да уђу у зграду Скупштине града, али су им врата закључана, јавља Н1 и додаје да се припадници жандармерије налазе у згради Скупштине града.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Демонстранти су разбили стакло на вратима скупштине и скандирају „излазите напоље“. Бачен је и сузавац и запаљене су бакље.

Потпредседник Демократске странке Срђан Миливојевић позвао полицију, која леђима и штитовима држи врата, да изађе из Скупштине и да „стане на страну народа“.

Представник министарства унутрашњих послова, који је дошао испред улаза, казао је представницима листе „Србија против насиља да „насилни улазак није могућ и да је то кривично дело“.

Представници коалиције СПН обратили су се раније вечерас испред посторија РИК-а са импровизоване бине и поновили захтеве за поништавањем избора на свим нивоима и за ревидирање бирачких спискова.

Они су рекли и да су дошли да траже „освојену победу“ на београдским изборима и да неће дозволити, како кажу, „крађу гласова“.

Један од носиоца листе Србија против насиља, Александар Јовановић Ћута, рекао је раније окупљеним грађанима да ће зграда бити слободна.

„Ова зграда биће слободна, ето то је план. Вечерас одлучујемо да живимо као слободни људи“, поручио је он.

На скупу су представници коалиције СПН Срђан Миливојевић, Мариника Телић, Мирослав Алексић, Радомир Лазовић, Борко Стефановић, Александар Јовановић, Владимир Обрадовић, Јанко Веселиновић, Павле Грбовић и други.

Протест је први пут одржан у понедељак. Тепић је тада почела штрајк глађу, а у том виду протеста придружили су јој се, како је речено, народне посланице Јелена Милошевић, Данијела Грујић, професор права Јанко Веселиновић, председник Синдиката Слога Жељко Веселиновић као и Бранко Миљуш и Душан Никезић.

РИК је јуче одржао седницу на којој је председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић рекао да РИК не може расписивати нове изборе у Београду.

Извор: Медији