Регион

ОРБАН БАЦИО БУГАРЕ НА КОЛЕНА: Смејали сте се, сада гледајте

Мађарска ће блокирати улазак Бугарске у шенгенски простор све док је на снази такса на транзит руског гаса, саопштило је данас мађарско Министарство спољних послова.

Мађарска, предвођена премијером Виктором Орбаном, јасно је ставила до знања Бугарској да ће ставити вето на улазак земље у зону слободног кретања ако порез на главну руту за увоз гаса у Мађарској остане на снази, наводи се у саопштењу министарства, позивајући се на мађарски Фореигн Министар Петер Сзијјарта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Они угрожавају сигурност снабдевања Мађарске енергентима“

– Јасно смо ставили до знања Бугарима да ћемо ставити вето на њихов улазак у Шенген, ако њихова одлука потраје, односно ако буду угрозили сигурност снабдевања Мађарске енергентима на дуже време – рекао је Сијарто.

Западноевропске земље уложиле су велике напоре да постану независне од руског гаса, а Мађарска, земља без излаза на море, купује 4,5 милијарди кубних метара гаса од Русије годишње, углавном преко Бугарске и Србије, према уговору потписаном 2021. године.

Бугарска и Румунија, које су се придружиле ЕУ 2007. године они још увек нису успели да се придруже шенгенском простору упркос својим напорима.

Извор: Информер