Свет

ОВО НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Хладан туш за Украјину

Украјина ће морати да испуни многе стандарде ЕУ пре него што јој буде дозвољено да се придружи блоку, рекла је француска министарка за Европу Лоренс Бун.

Обраћајући се посланицима у среду у Паризу и говорећи о одлуци лидера ЕУ да дају зелено светло за формалне преговоре о придруживању Кијева Унији, Лоренс Бун је рекла посланицима да државе кандидати, да би се квалификовале за чланство у ЕУ, морају да се побољшају у областима као што су слобода медија, владавина права и борба против корупције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Не желимо да ова места буду извор нестабилности на границама Европске уније“, нагласила је она.

Процес приступања ће бити дуг и подложан вету сваке чланице ЕУ у било којој фази, истакла је она.

Лоренс Бун је додала да се кандидати могу суочити са захтевима за промене у областима као што су економска и пољопривредна политика. Циљ је да дође до “конвергенције у економским и социјалним питањима“ како би чланице ЕУ и придошлице могле да имају “једнаке услове за игру“, навела је.

Раша тудеј подсећа да је конкуренција украјинских пољопривредника била главно питање за источноевропске земље, од којих су неке увеле једностране забране увоза украјинских производа како би заштитиле домаћа тржишта.

Заменик пољског министра пољопривреде упозорио је прошле недеље да би Украјина могла да “дестабилизује безбедност хране у било којој земљи ЕУ“ ако јој буде слободан приступ тржишту.

Такође, уласку Украјине у ЕУ противи се и Мађарска, која инсистира на томе да Украјина није спремна за чланство.

Извор: Б92/РТ

Ознаке