Свет

Русија спрема освету? Захарова се огласила

Русија ће пратити поступке Естоније и разрадиће мере одговора на ситуацију, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Раније је министар правде Естоније Кале Ланет рекао да је влада те земље одлучила да раскине споразум са Русијом о правној помоћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ову одлуку ће морати да одобри парламент, напоменуо је министар, преносе РИА новости.

„Наставићемо да пажљиво пратимо ову ситуацију, узимајући у обзир развој сета мера против непријатељских држава, укључујући Естонију“, рекла је Захарова на брифингу, напомињући да ће приступ руске стране зависити од тога како Естонија спроводи своје намере у пракси.

Захарова је напоменула да је мало вероватно да ће отказивање споразума од Естоније озбиљно утицати на „већ замрзнуту интеракцију између овлашћених одељења“, преноси РИА новости.

Међутим, како је оценила, такав корак ће дефинитивно „закомпликовати живот наших сународника који живе у Естонији“.

“Чињеница је да ће наши сународници који се обраћају руској дипломатској мисији, бити приморани на додатне процедуре, а ми одлично разумемо да естонске власти делују против њих“, објаснила је Захарова.

Уговор о правној помоћи између Естоније и Русије, који је на снази од 1995. године, предвиђа поједностављену процедуру за низ правних питања. Поред признавања судских одлука, уговор о правној помоћи предвиђа и захтеве за доставу докумената и сарадњу у кривичним предметима.

Извор: Танјуг