Србија

СЕИЗМОЛОГ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО НАКОН ЗЕМЉОТРЕСА: Чека нас још јачи удар, може достићи и ову јачину

ЗЕМЉОТРЕС јачине 4,1 степен по Рихтеровој скали погодио је јутрос у 4.45 сати Петровац на Млави, а потрес се осетио чак до Београда. Ипак, како каже сеизмолошкиња Славица Радовановић, очекује се да ће се у будућности ту појавити још јачи удар.

Она појашњава да расед који иде од Великог Градишта до Свилајнца има капацитет да генерише земљотресе магнитуде 5 степени по Рихтеровој скали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Неколико земљотреса је било, али имајући у виду да су на северном делу раседа који иде од Великог Градишта преко Петровца на Млави до Свилајнца ту били земљотреси, а да тај расед има капацитет да генерише земљотресе магнитуде 5 степени. Преко 30 година ту није било таквих земљотреса, још од од 1991. године. Прошле године сам рекла да је могуће да се ту јаве земљотреси. Када Сеизмолошки завод изанализира податке, онда ћемо знати да ли је то регуларна сеизмичка активност или је активиран неки од попречних раседа, па ће тек на главном бити земљотрес – појашњава наша саговорница.

Она додаје да је то већ 7. земљотрес по реду, а да ће главни удар бити у будућности.

– То је већ 7. земљотрес на том подручју, то је све исти расед. Ту се сеизмичка активност лагано подиже, а главни удар ће бити у некој будућности, не знамо кад – каже она.

Подсетимо, два земљотреса, од којих је један 4,1 степен по Рихтеру, јутрос рано су погодила Петровац на Млави. Епицентар је опет био у Ћовдину, где је био и прошлог викенда.

Први земљотрес се десио у 4.45 сати, био је јачине 4,1 степен по Рихтеру, а на дубини од седам километара. Други се десио у 5 сати и 3 минута. Такође је био на дубини од седам километара, а био је јачине 2,4 степена.

Потрес се осетио од Ћовдина, преко околних села, па све до Београда, где је грађане пробудио из сна.

Извор: Телеграф