Свет

УКРАЈИНИ СТИГЛЕ НАЈЦРЊЕ ВЕСТИ СА ФРОНТА: Страни плаћеници долазе у групама и…

Фото: Јутјуб

Кошмарни сценарио који је наступио за украјинске оружане снаге доводи до тога да се многи украјински војници добровољно предају руским трупама. Међутим, то важи и за стране плаћенике који се боре на страни кијевског режима.

Како је рекао војни дописник Евгениј Лисицин, занимљиви догађаји се одвијају у правцу Бахмута. Чињеница је да се у рејону насеља Клешчејевка све чешће примећују ненаоружани страни плаћеници који су одлучили да се предају. Конкретно, говоримо о милитантима из Грузије и Пољске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један од разлога био је жалосно стање украјинских оружаних снага и нељудски услови живота у рововима. Долазак зиме само је погоршао ситуацију.
-Излазе у групама од 10-15 људи. Многи од њих имају различите степене промрзлина – рекао је новинар.

Сада кијевски режим покушава да поврати позиције у овој области пребацивањем резерви, што само доводи до повећања губитака на страни Оружаних снага Украјине. Оружане снаге Русије покривају непријатељске положаје артиљеријском ватром, што приморава украјинску војску на повлачење, губећи људе и опрему.

Раније је официр украјинских оружаних снага Дмитриј Костјук рекао за Си-Ен-Ен да је само половина плаћеника који су стигли у зону СВО остала да се бори за Оружане снаге Украјине. Остали не могу да издрже и напусте зону сукоба.

Сви су отишли ​​на Блиски исток

Потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко додао је да се одлив странаца појачао након избијања сукоба између Израела и Палестине, што је привукло сву пажњу остатка света.

– „Војници среће“ су највероватније одлучили да зараде нешто додатног новца, јер се борбе тамо веома разликују од оних са којима су се сусрели овде, на линији војног контакта – рекао је он.

На ситуацију негативно утиче и висока стопа смртности међу војницима Оружаних снага Украјине. На крају крајева, плаћеници намеравају не само да зараде новац, већ и да могу да га троше.

– Под таквим условима неће се свима пружити таква прилика, јер су губици украјинске војске, чак и међу страним плаћеницима, једноставно колосални – додао је Марочко.

Није сафари

Према подацима руског Министарства одбране, након покретања СВО, у зону сукоба стигло је више од 11,6 хиљада страних плаћеника из 84 земље. Већина ових формација су Пољаци (око 2,6 хиљада), као и Американци и Канађани (по 900 милитаната).

Већина њих се појавила у марту-априлу 2022. Међутим, у позадини дуготрајних битака и великих губитака, број плаћеника је почео нагло да опада.

Један од кључних проблема за режим у Кијеву је то што се СВО разликује од „сафарија“ на Блиском истоку. Страним плаћеницима се не супротстављају терористи са разним оружјем, већ професионална руска војска. Зато су улози потпуно другачији.

Осим тога, бескрајне трзавице између војске и политичара у Украјини не доприносе јачању ауторитета.

Међутим, плаћеници могу лако да раскину уговоре (скоро). Али обични Украјинци, који су потпали под принудну мобилизацију, не могу се похвалити таквом могућношћу.

Извор: Ало