Свет

УКРАЈИНСКИ ПУКОВНИК ПРИЗНАО: Руси су спржили оружје са Запада

Руски ракетни удари изведени су на западно оружје у украјинским ваздушним базама, рекао је пензионисани пуковник СБУ Олег Стариков на Јутјуб каналу „Да, то је тачно“.

Како је напоменуо експерт, кључни задатак у војним операцијама је ликвидација непријатељских складишта наоружања, чиме се бави руска војска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Други задатак је уништавање ПВО. Кинжали и Искандери имају за циљ подривање посебно важних објеката, а нарочито система ПВО, као што је Патриот.

Дакле, ракета која кошта два милиона долара може уништити комплекс који кошта милијарду долара, имамо их ограничен број. Уз помоћ ваздушне операције постигли су да су поново покренули наш ПВО систем, приморали нас да испаљујемо скупе западне ракете на јефтине циљеве“, рекао је Стариков.

Према његовим речима, највећи део стратешких удара изведен је на ваздушне базе у којима се налазе складишта наоружања НАТО-а. Истовремено, како је појаснио експерт, системи ПВО не могу да издрже такву тактику.

„Постоји ограничен број ракета ПВО, и овде и на Западу. Немогуће их је произвести у великом броју као тестенину. Нема довољно новца ни ресурса да се произведу“, закључио је он.

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да је током недеље на територији Украјине изведено 50 групних и један масовни удар прецизним оружјем и дроном.

Мете су били објекти војно-индустријског комплекса, војни аеродроми, арсенали и војне локације. Погођени су сви назначени објекти, прецизирали су у одељењу.

Извор: Wебтрибуне.рс