Свет

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Украјинци узнемирени – Предаја територија

Пакет оружја који је најавила Бајденова администрација могао би бити последњи део помоћи Сједињенихи Америчких Држава за борбу Кијева против Русије.

Наиме, амерички председник и његов кабинет успели су да заобиђу блокаду Конгреса тако што ће Украјини послати оружје и муницију у вредности од 250 милиона долара из постојећих залиха Пентагона, за шта им не треба одобрење Конгреса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том новом америчком пакету помоћи Украјини налазе се противваздушни пројектили и остале компоненте Система ПВО, додатна муниција за артиљеријске ракетне системе високе мобилности ХИМАРС, артиљеријски пројектили од 155 мм и 105 мм, противтенковски ракетни бацачи и више од 15 милиона комада артиљеријске муниције.

Како је финансирање Украјине успорило, западни партнери одлучили су да „тихо“ промене реторику према Украјини.

Како сазнаје амерички Политико, Бајденова администрација и европски званичници, уместо досадашњег подржавања украјинског циља потпуне победе над Русијом, сада раде на побољшању украјинске позиције у будућим преговорима о окончању рата.

Такви би преговори вероватно укључивали препуштање делова Украјине Русији. Њујорк тајмс, пак, пише да је руски председник Владимир Путин наводно спреман на „примирје“ ако Кијев и Запад признају илегално окупиране територије Украјине.

Наводно амерички и европски званичници већ са Украјинцима расправљају о прерасподели кијевских снага из офанзивне у јачу одбрамбену позицију против руских снага на истоку.

То укључује и јачање система ПВО, градњу утврђења, ограда од жилет-жице и противтенковских препрека, као и копање јарака дуж северне границе Украјине с Белорусијом.

Бајденова је администрација, осим тога, усредсређена на јачање одбрамбене индустрије Украјине.

Али недостатак стране помоћи већ је ослабио положај Украјине на бојном пољу.

Руске снаге недавно су напредовале у Запорошкој области и поновно заузеле положаје на југу земље које су украјинске снаге освојиле током летње контраофанзиве.

Заповедник Олександр Тарнавски изјавио је у интервјуу за ББЦ да руско вођство жели да врати Авдејевку, али да има и амбициознији циљ – заузимање целе Доњецке и Лугањске области и поновно заузимање територија које су руске снаге изгубиле у Запорошкој области.

Институт за проучавање рата (ИСW) проценио је да поновно руско заузимање положаја није посебно значајно у овом тренутку, али би могло постати битно ако Запад прекине војну помоћ Украјини. „Сада губимо нека села, али ако се америчка помоћ одложи, почећемо да губимо градове“, рекао је Јехор Черњев, заменик председника Одбора украјинског парламента за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове, у интервјуу за Њујорк тајмс.

Извор: Медији