Свет

УДАРНА НАТО ФЛОТА ЋЕ КРЕНУТИ НА КРИМ! Москва поручује, после прве ракете на Русију, НАТО бродови ће ‘живети’ још пет минута!

Флоте НАТО и САД заиста желе да уђу у Црно море и створе ударне снаге – али неће моћи да прођу кроз Босфор и помогну Оружане снаге Украјине које их тако дуго чекају. Чак и ако успеју да дођу до руских вода не би могле да нанесу значајнију штету Црноморској флоти или територији Русије. Њихов животни век би био пет до 10 минута!

Капетан првог ранга у резерви Сергеј Горбачов рекао Политнавигатору да ће свака промена у приступу одредбама документа (Монтреук конвенције прим. аут) нанеће штету свим црноморским земљама. Осим тога, Американци чак и нису потписници конвенције о коришћењу Босфора и Дарданела из 1936. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зато је једина опција за долазак флоте непријатеља њено пребацивање дуж Дунава.

– Логично, САД могу савршено да пребаце неке снаге дуж Дунава. Немци су превезли подморнице у полурасклопљеном стању, и саставили их у луци Констанца. Опција кретања „коридором жита“ је сасвим изводљива – сматра Горбачов.

Он је истакао да је позиција Турске заснована на дугогодишњем принципу – „нико осим црноморских сила нема ништа да ради у Црном мору“.

И заиста, својевремено је на једном од округлих столова руска страна предложила да се узме карта Црног мора и пресавије се на пола. Испада да је јужни део под турском контролом, а северни под руском. Не може баналније, али ситуација је управо таква.

Морате да схватите да Русија такође може да користи Волго-Донски канал за пребацивање своје флоте у Црно море. Према речима стручњака, „међупозоришни маневар снага“ коришћен је пре много година, када су мали ракетни бродови из Каспијског мора прелазили Волго-Дон у Азовско и Црно море – и деловали где је било потребно и када је било потребно.

– Формално, већина ратних бродова НАТО морнарице припада класи лаких ратних бродова. Њихов стандардни депласман је мањи од 10 хиљада тона, а калибар топова не прелази 203 мм – ракетно оружје није у принципу предвиђено Конвенцијом из Монтреа – објашњава Горбачов за Правда. Ру која је творац и аутор популарног војно-аналитичког пројекта „Оперативна линија“ .

– Да не би наишли на ограничења за одреде који путују кроз мореуз Босфор и Дарданеле, морнарички бродови НАТО-а могу да се инфилтрирају у море један по један, узастопно, а затим тамо формирају оперативне снаге до 21 дан – додао је он.

Експерт је објаснио да се тиме неће кршити одредбе Конвенције, јер ће свака сила имати тонажу својих бродова мању од оне која је Конвенцијом ограничена за необалне силе у Црном мору.

– На пример: чак три разарача навођених ракета типа Орли Берк имаће укупну депласман мањи од 30 хиљада тона и могу да остану заједно у Црном мору свих 21 дан дозвољен Конвенцијом. Исто важи и за друге НАТО земље – подсећа војни експерт.

Осим тога, наводи он, они могу да се позову на „хуманитарну мисију“ као што је заштита украјинског житног коридора у Црном мору па су у овом случају, ограничења за пролаз ратних бродова кроз мореуз значајно су ублажена.

– Генерално, све зависи од политичке воље НАТО-а и Турске која је такође земља НАТО, али Анкара за сада успешно тргује својим статусом – приметио је војни стручњак.

Напоменимо да је руско Министарство одбране већ саопштило да су сви ратни бродови НАТО који улазе у Црно море „на нишану“ обалних система и бродова и авиона Црноморске флоте.

– Оне борбене јединице које су у водама, чак и када би то хтеле, не би могле да нанесу значајнију штету Црноморској флоти или територији Русије. Њихов животни век би био 5-10 минута. Међутим, такав сукоб брзо ће довести до нуклеарне размене, која никоме није потребна – рекао је експерт руским медијима.

Извор: Правда.ру