Србија

ВУЧИЋ САЗВАО ХИТНУ СЕДНИЦУ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ: Ово су најновије информације

Председник Србије, Александар Вучић, обраћа се са хитне седнице Савета за националну безбедност поводом вечерашњих инцидената испред градске скупштине и седишта Републичке изборне комисије (РИК).

– Анализирало смо све што се догодило вечерас, захвалио сам се свим припадницима полиције као и представницима БИА, ту је био и Ивица Дачић. Поднели су тежак терет. Ово је било припремано, имамо чврсте доказе за то и држава ће да реагује у складу са законом и уставом наше земље. Нико нема право да уништава нашу кућу и наноси тешке телесне повреде нашим полицајцима. Имамо двојицу тешко повређених полицајаца, једном смо једва зауставили крварење. Гађали су их коцкама којима можете да убијете човека – поручио је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тај акт је био припреман, наше безбедносне агенције су то предвиделе, сви су се правили наивни. Вечерас је покушано насилно заузимање институције државе Србије, видећемо како ће то квалификовати тужиоци. Ухапшено је више од 35 силеџија, наставља се хапшење. Сви ће бити похапшени, где год се скривали, неће моћи да се сакрију — зато што нећете моћи да уништите изборну вољу народа и демократију. Изборна воља је светиња – додао је Вучић.

„Знали смо шта се спрема“

– Питаћемо људе из ОДИХР-а, странце зашто су се смејали када смо предочили да се припремају нереди у Србији. Ми се нисмо смејали, све смо добро знали, врло суздржано, смирено чекали, издржали све ударе, жестоке нападе. У једној руци држе дрогу, другом нападају. Полицајци су два сата трпели терет и после су рекли „то нису наши, то су убачени“, ма немој. Рекли сте јавно да идете у напад, и да имамо сведоке из ранијих разговора који су спремни да говоре и потврде да сте се припремали. Зар вам није жао да нападате ову лепо окићену зграду? Ушао сам на главни улаз у Председништво, да им покажем да их се не плашим и да сам на бранику отаџбине да заштитимо наш град, грађане и нашу земљу. Одвратна је слика коју су послали у свет. Хвала људима, који су хтели да дођу да одбране, што су остали код куће. Али ми за силеџије имамо лек. Разбежали су се као зечеви у минут и по, када се појавила жандармерија – рекао је Вучић из Председништва.

– Нанели су штету држави Србији. Позвао сам једног од повређених полицајаца. Сутра ће се показати шта су све уништили и гонићемо свакога ко је учествовао. И самозване политичаре и све остале. Неки су били довољно паметни да се склоне, а неки нису. Али боље да сачекамо тужиоца како ће квалификовати. Оно што желим да поручим, немојте да бринете. И Ана ме је звала, рекао сам јој „полако“. Држава Србија је јака, супротставићемо се свима. Сачуваћемо и изборну вољу народа и наше грађане. Хвала људима на поверењу и чуваћемо Србију – закључио је Вучић.

Дачић: Ово је рушење уставног поретка

Ивица Дачић, секретар савета за националну безбедност, каже да је сазвао седницу бироа са шефовима служби сутра у 15 часова.

– Ми смо имали информације о овоме, председник и ја смо и јуче причали о овоме. Дакле ово није политичко окупљање, већ рушење уставног поретка. Покушали су да упадну у државну институцију и руше државни поредак. Држава има задатак да реагује у таквим ситуацијама – рекао је Дачић и додао:

– Размењене су информације о учешћу страних фактора, што је очигледно. Оно што је сигурно је да је обавеза свих странка да јасно раздвоје и осуде употребу насиља и насилних средстава за рушење државних институција. И да се да јасна подршка државним органима у утврђивању и процесуирању свих оних који су учествовали. Ово је потврда тога да је празан политички резервоар неких политичких партија, који и у називу имају „борба против насиља“, а тиме се баве. Овде је јасно да је владајућа коалиција освојила већину гласова, и сви који су вечерас учествовали на састанку имају податак да сви позивамо на мир и суздржаност, а уколико се наставе покушаји да се насилни руши политички поредак да ће следити санкције. Држава је јача од свих насилних покушаја. Након састанка сутрашњег, обавестићемо народ о даљим корацима – поручио је Дачић.

Како смо раније писали, Ухапшено је 30 особа који су изазивали нереде испред градске скупштине у Београду вечерас. Око 30 полицајаца које је обезбеђивало скупштинску граду је повређено. Како је изјавила премијерка Србије, један је тешко повређен.

Протест испред РИК

Подсетимо, вечерас су лидери опозиције током протеста листе „Србија против насиља“ дошли до скупштине града, где су наишли на закључана врата која су покушали да провале. Приликом покушаја упада сломљено је огледало на улазним вратима.

Опозиција покушава да упадне у градску скупштину

На улазу у скупштину се појавио један од припадника полиције који је лидере опозиције упозорио да је насилни улазак кривично дело.

Извор: Блиц