Свет

ЗАХАРОВА ИЗНЕЛА ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ: Велика Британија стоји иза напада на Русију

Украјина је користила ракете опремљене бојевим главама касетних бомби за напад на Белгород, речено је из руског Министарства одбране.

Кијев је употребио ракете са бојевим главама касетних бомби у нападу на руски погранични град Белгород, саопштило је у суботу руско Министарство одбране, називајући напад злочином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ову врсту оружја забранило је више од 110 земаља на основу конвенције УН из 2008. године због изузетне опасности коју представља за цивиле.

Његова употреба у густо насељеним подручјима може довести до разорних последица.

Велика Британија стоји иза напада Украјине на руски град Белгород, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Иза терористичког напада стоји Велика Британија, која у координацији са САД, подстиче кијевски режим на терористичке акције јер схвата да је контраофанзива Украјине пропала“, рекла је Захарова за ТАСС.

Према њеним речима, Лондон је, како су недавно рекли представници кабинета украјинског председника, забранио кијевском режиму да преговара са руском страном, стављајући улог на победу Украјине на бојном пољу.

„Без иједне шансе да побољшају лошу ситуацију украјинске војске на терену, Англосаксонци су преузели тактику терористичких напада на цивиле“, истакла је Захарова.

Према њеним речима, земље ЕУ, које испоручују оружје Украјини, одговорне су за терористички напад на Белгород.

„Одговорност за терористички напад је на државама ЕУ које настављају да испоручују оружје кијевским терористима који користе касетну муницију против цивила“, рекла је Захарова.

Руско министарство одбране саопштило је да је 14 људи данас погинуло, укључујући двоје деце, а да је 108 повређено у украјинским нападима у којима су, према тврдњи Москве, коришћене касетне бомбе и пројектили „вампир“ чешке производње.

Извор: Танјуг/Б92