Свет

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Русија приморала Бајдена на шокантан потез!

Сједињене Државе и европске земље тихо мењају циљ украјинске политике, са „потпуне победе над Русијом“, ка јачању позиције Кијева за потенцијалне мировне преговоре, што би вероватно значило територијалне уступке Москви, пише „Политико“, позивајући се на званичника Беле куће и једног дипломате у Вашингтону.

Према наводима публикације, у западним престоницама, након фијаска контраофанзиве украјинских оружаних снага, говори се о изградњи одбрамбених линија, заштићених ПВО системима и рестаурацији војно-индустријског комплекса Украјине, тако да буде мање зависна од стране помоћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сада када је америчка и европска помоћ Украјини у озбиљној опасности, Бајденова администрација и европски званичници тихо померају фокус са подршке Украјини у постизању потпуне победе над Русијом, на јачање њене позиције у преговорима да оконча рат. Такви преговори ће вероватно значити уступак дела Украјине Русији“, наводи се у публикацији.

У години председничких избора у САД, Џо Бајден, наводи „Политико“, неће моћи да себи приушти да призна неуспех изабраног спољнополитичког курса, и јавно објави његову промену.

„Ове дискусије (о мировним преговорима) почињу, али администрација не може јавно да одустане због политичког ризика“, цитирала је публикација службеника Конгреса „упознатог са размишљањем“ Беле куће.

Москва је више пута изражавала спремност да настави дијалог са Кијевом, али су украјинске власти себи законски забраниле преговоре. Владимир Путин је нагласио, да ако Украјина жели преговарачки процес, онда нису потребни театрални гестови, већ укидање уредбе о забрани преговора. Истовремено, истакао је, решење је могуће само ако се поштују безбедносне гаранције Русије.

Како је изјавио прес-секретар председника Дмитриј Песков, тренутно не постоје предуслови да ситуација у Украјини пређе у мирољубиви правац, а за Русију постизање циљева специјалне војне операције остаје апсолутни приоритет. Процес поравнања је, према његовим речима, могућ, али уз уважавање де факто ситуације и нове реалности.

Осим тога, руски министар спољних послова, Сергеј Лавров, је приметио, да лидери западних земаља говорећи о потреби преговора о Украјини, у суштини предлажу паузу у ратовању, како би Кијеву дали прилику да одахне.

Извор: Wебтрибуне.рс