Свет

ЗАПАД ЈЕ ЗАНЕМЕО НАКОН РУСКЕ ПРЕТЊЕ: Одговор ће бити жесток

– Моју изјаву дочекали су ћутке – рекао је руски званичник након преговора у Бечу

Руски званичник на преговорима у Бечу упозорио да ће Москва одговорити уколико НАТО земље дозволе Украјинцима да користе њихове авиобазе за узлетање војних авиона

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Западне дипломате изненадило је упозорење Русије да је спремна да одговори уколико Украјинци почну да користе авио-базе НАТО земаља за узлетање ловаца, које су добили са Запада, открио је данас за ТАСС шеф руске делегације на преговорима за питања војне безбедности и контроле наоружања у Бечу Константин Гаврилов.

„Рећи ћу директно: моју изјаву дочекали су ћутке. Како су нам рекли, одмах након седнице западњаци су се бацили на то да нашу поруку пренесу у своје главне градове, а посебно Пољаци, Румуни и Словаци. Моја изјава их је изненадила и, логично, нису имали шта да кажу“.

Мора се правити разлика између слања авиона Украјини и тога када неке земље НАТО-а дозвољавају да украјински пилоти користе њихову територију, односно, њихове писте за узлетање.

„То може имати тешке последице“, упозорава руски званичник и додаје: „Морам истаћи: наш одговор ће на такву ескалацију бити жесток, а какав конкретно – одлучиће руководство земље“.

Према његовим речима, САД, такође, врше притисак на Данску и Холандију да ове земље пребаце своје борбене авионе у Украјину, о чему они „још увек озбиљно размишљају“, преноси Информер.

Извор: Ало