Свет

БИВШИ АГЕНТ ЦИА ЗАТРЕСАО СВЕТ: Руси уништили све центре за обуку, Украјина остаје без војника

Оружане снаге Украјине неће моћи да обучавају нове војнике због рањивости центара за обуку на руске ударе, рекао је бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон на Јутјуб каналу Диалогуе Wоркс.

„Чак и ако успеју да натерају сваког мушкарца и жену између 16 и 70 година да се прикључе војсци, где ће да их обучавају? Русија је већ показала да је било који објекат за обуку у Украјини спремна мета на коју може да удари“, приметио је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима стручњака, сада регрути у Оружаним снагама Украјине пролазе само површну обуку две до три недеље, након чега се одмах шаљу на линију фронта. Као резултат тога, многи од њих умиру у року од једног или два дана.

Украјинска војска очајнички покушава да регрутује још мушкараца, али се становништво земље преполовило од почетка сукоба. Осим тога, многи су отишли ​​у иностранство, закључио је Џонсон.

Средином децембра Владимир Зеленски је рекао да му се обратио Генералштаб са захтевом да мобилише додатних 450-500 хиљада људи.

Касније је генерал Валериј Залужни известио да војна команда није поднела захтев за мобилизацију 500 хиљада људи, у суштини оптужујући шефа кијевског режима да лаже.

Од јуна прошле године, Оружане снаге Украјине покушавају да напредују на правцу Јужнодоњецк, Артјомовск и Запорожје, убацујући у борбу бригаде обучене од стране НАТО -а и наоружане страном опремом.

Међутим, нису успели да савладају чак ни тактичку одбрану руске војске и претрпели су озбиљне губитке.

Према речима министра одбране Сергеја Шојгуа , непријатељска војска је у контраофанзиви већ изгубила скоро 160 хиљада војника, 121 авион, 766 тенкова и преко 2,3 хиљаде различитих оклопних возила.

Извор: Wебтрибуне.рс