Свет

БУРИЈАН ДОНОСИ СНЕГ И ЛЕД: Ледени талас из Русије стиже у Србију

Дочек Нове 2024. године, и прва седмица у јануару протичу и даље у знаку пролећних температуре уз повремена наоблачења и кишу, међутим, према најави појединих метеоролога, следећа седмица доноси праву зиму, односно Бурјан, ледени талас из Русије стиже у Србију и то на Божић.

Метеоролог Иван Ристић каже за “Блиц” да из пролећа улазимо у ледене зимске дане и да ће температура пасти испод нуле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У недељу 7. јануара кроз “бечка врата” хладан ваздух ће доћи до Хрватске, тамо ће температуре пасти испод нуле, киша ће прећи у снег, и онда ће хладан ваздух полако почети да се премешта ка нама. Очекујем око 21 сат да буде на нашој граници. Почеће у Војводини снег, у Београду исто до поноћи, али можда и раније – каже Ристић.

Буријан обара температуре

Према његовим речима, промену времена доноси руски Буријан који ће оборити температуру у понедељак, 8. јануара, у подне на -5 степени доносећи снег и ледене дане.

– Киша ће прећи на северу Србије у снег већ у ноћи између недеље и понедељка тако да ће се неки делови Србије забелети и првог дана Божића. Ваздух из Русије који стиже и до нас је хладнији доле, у приземљу, близу земље је најхладнији. На висинским стандардним мапама које користе метеоролози не може да се види да ту има хладног ваздуха, али модели то виде и они нам дају захлађење. Иста температуре ће бити и у Београду и на 1.000 метара надморске висине – каже Иван Ристић.

Шта је Буријан и кога погађа

Према његовој најави, током зиме се очекује да Европу захвате снажни таласи мраза и снега који стижу из далеких руских земаља.

– У техничком смислу, ова епидемија хладног таласа се дефинише као Буријан. Термин означава ледени ветар са североистока или са истока-североистока који током зимске сезоне дува преко бескрајних сибирских земаља и казахстанских степа према Уралу и сарматским равницама европске Русије. Термин Буријан или Буран потиче из руског језика и често се повезује са снежним мећавама које су зими погодиле велики део територија европске Русије и Сибира. Може да дува великом силином и праћен је снежним олујама, обично је праћен малим смрзнутим пахуљицама прашкастог снега, и падом температура испод -20, -30 степени – објашњава Ристић.

Како даље објашњава, прати га и феномен „пахуљице“, атмосферским феноменом наношења снега који није изазван метеорским падавинама, већ налетима ветра који подижу претходно пали снег са земље, што доводи до драстичног смањења видљивости.

– Када пређе планински ланац Урала, ледени ваздух сибирског порекла надире до сарматске равнице, а често и Европу, доносећи значајан пад топлотних вредности, чак и од -10, – 12 степени за мање од 24 сата – објашњава Ристић.

Ова појава се не догађа сваке зиме и Ристић наводи да “само у одређеним околностима, током зимске сезоне Буријан може да се протеже од сибирских степа до срца Европе, доносећи мраз на велики део континента.

„Вајков мост“ кривац за Буријан

– То се посебно дешава у оним зимама у којима се формира специфичан конфигурациони образац, познат европским метеоролозима као „Вајков мост“. Ова атмосферска конфигурација настаје тек када се високи притисак Азора подигне према Скандинавији, да би се придружио најзападнијим огранцима руског термалног антициклона, који је са Урала окренут ка европској Русији и Балтичком мору – објашњава метеоролог.

Унија између две различите антициклоналне фигуре, додаје, ствара велики антициклонални мост, са осом оријентисаном од југозапада ка североистоку, који се од блиског Атлантика протеже до европске Русије и Сибирске низије, иза Урала, фаворизујући повлачење и усисавање веома хладних ваздушних маса које су већ постојале изнад сибирских смрзнутих земаља – каже Ристић.

Како додаје даље, смрзнути ваздух сибирског порекла, који струји уз најјужнију ивицу моћне антициклоналне блокирајуће фигуре, креће се од низина западног Сибира према равницама европске Русије, а затим у потпуности задире у централно-источну Европу, продирући кроз ледене ветрове са севера. Исток и исток-североисток узрокују да стуб живе потоне до вредности које су знатно испод тачке смрзавања, посебно када је порекло ваздушне масе сибирско.

– То се већ дешавало у прошлости и познато је да се ивице самог вртлога могу спустити на географску ширину изазивајући снажне таласе мраза чак до медитеранског басена. Очекујем да се догоди од јануара 2024. године након прилично разочаравајућег почетка зиме – поручује саговорник.

Мраз и температуре испод нуле у целој Србији

Према прогнози, од понедељка ће бити снега у свим деловима Србије и затим ће уследити мразеви који ће максималне температуре од око -3 степена током ноћи спуштати и до -10 степени.

У уторак 9. децембра ће падати снег и биће облачно. Дневне температуре ће ићи и до -5,-6 степени, снег ће престати током ноћи и у среду ће бити суво и облачно. Могуће је да снег провејава. Ниске температуре би могле да потрају до 12. децембра, а благо и краће отопљење се очекује око 13. децембра.

Извор: Блиц