Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ОВОЈ ДРЖАВИ: „Путин ће напасти НАТО, знамо и када“!

Ако Украјина не победи, нема сценарија у којем би све могло добро завршити за Еуропу, рекао је литвански министар спољних послова.

Руски председник Владимир Путин могао би за мање од десет година напасти НАТО савез, упозорава немачки министар одбране Борис Писториус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Готово свакодневно чујемо претње из Кремља. Тако да морамо узети у обзир да би Владимир Путин могао једног дана напасти неку земљу НАТО-а – рекао је Писториус у интервјуу за њемачки Дер Тагесспиегел.

Иако руски напад за сад није вероватан, немачки министар додаје да стручњаци очекују да би се то могло догодити у раздобљу од идућих пет до осам година, преноси Политицо.

Након инвазије на Украјину, Русија је појачала своју агресивну реторику против неких суседа, укључујући балтичке земље и Пољску, које су све чланице НАТО-а, те Молдавију. То је подстакло највише европске обрамбене снаге да упозоре на ризик од великог сукоба, преноси Јутарњи.хр.

У среду је председавајући НАТО-овог војног одбора, заповедник Роб Бауер, рекао да се савез суочава са светом који је ‘најопаснији у наредник десет година, те је позвао на ратну трансформацију НАТО-а.

Раније овог месеца је шведски врховни заповедник генерал Мицаел Бyдéн на сличан начин позвао Швеђане да се ментално припреме за рат. Истог је дана шведски министар цивилне обране Царл-Оскар Бохлин упозорио да би рат могао доћи у Шведску.

Немачки министар одбране је у свом интервјуу за Дер Тагесспиегел рекао да су шведска упозорења разумљива из скандинавске перспективе, додајући да се Шведска суочава с још озбиљнијом ситуацијом с обзиром на близину Русије. Упозорава и да Шведска још није чланица НАТО савеза, већ чека одобрење Турске и Мађарске за приступање.

– Но такође морамо поновно научити живети с опасностима и припремити се војно, друштвено и у смислу цивилне одбране – упозорио је Писториус.

Пољска је такође забринута због непредвидивости Русије након неочекиваног напада на Украјину 2022. године.

– Русија пркоси логици. Оно што се 2022. догодило чинило се немогућим. Морамо бити спремни за сваки сценарио, рекао је пољски министар одбране Włадyсłаw Косиниак -Камyсз раније ове недеље у телевизијском интервјуу.

Крајем прошле године Немачка је ревидирала своју војну и стратешку доктрину први пут од 2011. године, с циљем да Бундесwехр претвори у војску способну за рат.

– Рат се вратио у Еуропу. Њемачка и савезници поновно се морају суочити с војном претњом. Међународни поредак је нападнут у Европи и делом света. Живимо у тренуцима прекретнице – пише у новој доктрини.

Литавски министар спољних послова Габриелиус Ландсбергис, иначе отворени критичар Владимира Путина, био је један од најгласнијих за подршку Украјини, а јуче је позвао Европу да убрза припреме за додатну руску агресију, пише Политицо.

– Постоји шанса да Русија неће бити обуздана у Украјини. Ако Украјина не победи, нема сценарија у којем би све могло добро завршити за Еуропу – рекао је Ландсбергис за АФП.

Извор: Република