Свет

КИЈЕВ У НЕВЕРИЦИ: Сателит открио нову руску ПВО тактику створену да збуни Украјинце (ФОТО)

Руска војска у Сирији (фото:Јутјуб)

Како каже стара изрека: У љубави и рату све је дозвољено.

Недавно објављени сателитски снимки указују на то да је руска војска у једној од својих ваздушних база осликала лажне моделе борбених авиона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај поступак није новост за Москву, а стручњаци сматрају да је циљ оваквог поступања дезинформирање Украјине.

Сматра се да је ово руски начин заштите правих авиона у време када Украјина интензивира своје ваздушне нападе, према извештају Бизнисс Инсајдера.

Аналитичари верују да је намера Русије да овим путем збуни Кијев, стварајући илузију о стварним догађајима у њиховим базама. Овај најновији случај обмане видљив је на сателитским снимцима руске ваздушне базе Приморско-Актарск, лоциране близу Азовског мора на југозападу земље.

На снимцима, које је 28. децембра усликао Планет Лабс ПБЦ, а које је преузео Бизнис Инсајдер, приказано је неколико паркираних авиона. Међу њима се истичу силуете два борбена авиона обојена у бело, за разлику од плавих и сивих боја осталих зракоплова. Постоји још једна силуета, за коју се чини да има исту боју као прави авиони у бази, али и она, као и остали мамци, нема сенку испод себе.

На снимку од 17. августа видљиви су различити типови авиона паркирани у низу, где ниједан од њих није беле боје.

– Циљ је вероватно да се створе лажне мете којие би могле да збуне украјинске дронове опремљене основним камерама за идентификацију авиона. – објашњава Џастин Бронк из тинк-тенка Роyал Унитед Сервицес Институте.

Извор: Srbija Danas/Index.hr