Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ ОПКОЉАВАЊЕ: Шаљу војску на Русију?

Очекивано трајно размештање бригаде Немачке војске у Литванији означава јачање војног присуства НАТО-а близу руских граница.

То је данас саопштила портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Појачана активност и војни потенцијали НАТО-а и чланица Алијансе близу руских граница су провокативни. То води ка ескалацији војних тензија, а не ублажавању, супротно од онога што западни политичари говоре обичним Европљанима“, рекла ја Захарова новинарима.

Она је подсетила да су Берлин и Вилњус прошлог месеца потписали споразум по којем ће војно присуство Бундесвера у Литванији бити на нивоу бригаде.

„Размештање контингента почеће следеће године, како би се достигла његова оперативна спремност до 2027. године, под условом да Литванци изграде неопходну инфраструктуру. Бригада од готово 5.000 официра и 200 цивилног особља биће трајно стационирана у Литванији“, навела је Захарова.

Захарова ја нагласила да чим бригада достигне оперативну спремност, НАТО намерава да под своју команду пребаци борбену тактичку групу, која је сада оперативна у Литванији, јавио је Тас.

„Јачање снага Алијансе на источном крилу одвија се убрзано. То се ради и на коалиционој и билатералној основи. Осим тога, ове године биће одржан низ војних вежби на територији балтичких земаља, а њихови сценарији подразумијевају такозвану припрему за сукоб већих размера“, додала је Захарова.

Извор: Новости