Свет

ПОЧЕТАК КРАЈА: Русија масовно диже у ваздух мостове у Украјини

Фото: Телеграм принтскрин

Руска авијација и артиљерија уништавају мостове у Украјини како би створили логистичке проблеме за Оружане снаге Украјине, рекао је кијевски војни експерт Михаил Жирохов на Јутјуб каналу „Фабрика вести“.

„У последње време Руси веома снажно гађају мостове. Ваздушним ударима, ударима са земље, односно, уништавају их из свих оружја“, рекао је аналитичар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовом мишљењу, то ће омогућити Москви да касније створи зону безбедности како би спречила ракетне нападе Оружаних снага Украјине на руску територију.

Поподне 30. децембра украјинске трупе су напале Белгород. Како је саопштило Министарство одбране, користили су ракете Алдер са касетним делом и чешки МЛРС Вампир.

Системи противваздушне одбране пресрели су већину граната, али је неколико јединица муниције и касетних јединица погодило град. Како су нагласили у ресору, непријатељске трупе су извршиле гранатирање у покушају да скрену пажњу са пораза на фронту и испровоцирају руску војску на сличне акције.

Председник Владимир Путин назвао је напад на Белгород терористичким нападом, напомињући да је то био циљани напад на цивилно становништво који неће проћи некажњено.

Према подацима руског Министарства одбране, руска војска је од 6. до 12. јануара ове године извела 23 групна удара користећи високопрецизно оружје дугог домета морског и ваздушног базирања, укључујући хиперсоничне авио-ракетне системе „Кинжал“ и беспилотне летелице.

Удари су груписани на украјинска индустријска предузећа војно-индустријског комплекса, где се врши производња, модернизација, поправка и одржавање авиона, дронова , оклопних возила и другог наоружања и војне опреме Оружаних снага Украјине.

Извор: Wебтрибуне.рс