Свет

ПУТИНУ СТИГЛА ЈЕЗИВА ПРЕТЊА: Белгород је само почетак?!

Пољски министар спољних послова Радослав Сикорски позвао је да се више ракета дугог домета преда Украјини као одговор на јаке ракетне нападе Русије.

– Морамо одговорити због најновијег напада на Украјину језиком који Путин разуме: пооштравањем санкција како бисмо га спречили да производи ново оружје од кријумчарених компоненти и давањем Кијеву ракета дугог домета које ће му омогућити да уништи лансирна места и командне центре – написао је Сикорски на мрежи „Икс“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поподне 30. децембра украјинске оружане снаге су напале Белгород. Како је саопштило Министарство одбране, користили су касетне ракете Алдер и чешки МЛРС Вампир. Системи противваздушне одбране пресрели су већину граната, али је неколико јединица муниције и касетних јединица погодило град. Према последњим подацима, у нападу је страдало 25 особа, међу којима петоро деце, а више од стотину људи је повређено.

Председник Русије Владимир Путин је инцидент назвао терористичким нападом, напомињући да се ради о циљаном нападу на цивилно становништво који неће проћи некажњено. Као одговор на агресију украјинске војске на цивилно становништво, руске оружане снаге су покренуле масовне узвратне ударе на центре одлучивања и војне објекте у Украјини.

Заузврат, канцеларија званичног представника генералног секретара УН, коментаришући напад украјинских оружаних снага на Белгород, саопштила је да напади на цивилну инфраструктуру и цивиле крше међународно хуманитарно право.

Извор: Информер