Свет

РАТ СЕ ШИРИ, ЕРДОГАНУ ПРЕКИПЕЛО: Турска извршила ваздушне нападе! (ВИДЕО)

Борбени авиони уништили су пећине, бункере, склоништа и нафтна постројења како би елиминисали претње терористичких напада

Турска је у суботу ујутру извршила ваздушне нападе на курдске милитанте у суседним регионима Ирака и Сирије, према саопштењу турског Министарства одбране. Ови напади су одговор на напад на турску војну базу у Ираку у петак, током ког је девет турских војника изгубило живот, преноси Асошијејтед прес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До напада је дошло у петак увече када су курдски нападачи покушали да се инфилтрирају у турску војну базу у полуаутономном курдском подручју на северу Ирака, проузрокујући смрт пет војника.

Још четворо војника је касније преминуло од повреда, док је турско Министарство одбране потврдило да је током овог инцидента убијено и 15 милитаната. Турска је позната по честим нападима на мете у Сирији и Ираку, које сматра повезаним са Радничком партијом Курдистана (ПКК), забрањеном курдском сепаратистичком групом која води побуне против Турске од 1980-их.

Министарство одбране Турске изјавило је да су ваздушни удари циљали Метину, Хакурк, Гару и Кандил на северу Ирака, али није прецизирало која подручја у Сирији су такође била мета.

У саопштењу се наводи да су турски борбени авиони уништили пећине, бункере, склоништа и нафтна постројења како би елиминисали претње терористичких напада на турски народ и безбедносне снаге, уз циљ да обезбеде граничну безбедност. Министарство је такође навело да су многи курдски милитанти убијени током ових напада.

Хакан Фидан, министар спољних послова Турске, објавио је на платформи Икс да ће се земља „борити до краја против терористичке организације ПКК унутар и ван својих граница“. Министар унутрашњих послова Турске, Али Јерликаја, додао је да је полиција ухапсила 113 особа осумњичених за везе са ПКК након рација у 32 турске провинције.

Извор: Мондо/24sedam/М.Ш.