Свет

ХАОС У КИНИ ЗБОГ ТАЈВАНА: Горе амбасаде широм света, САД добиле претећу поруку!

Вашингтон не треба да одржава званичне контакте са острвом, поручио је портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону Лиу Пенђу

Кинеска амбасада у САД: Чланови америчког Конгреса немају шта да траже на Тајвану© Getty Images
Кинеске амбасаде широм света овог викенда упозориле су земље да не подржавају тајванску Демократску прогресивну партију (ДПП) и осудиле стране владе које су честитале новоизабраном председнику острва Лај Чинг Теу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, кинеска амбасада у САД осудила је изјаву британског министра спољних послова Дејвида Камерона након што је честитао Лајиу и његовој странци на победи, односно рекао да су избори „тест живахне тајванске демократије“.

Такође, Кина се оштро противи посети делегације америчког Конгреса Тајвану, као и било каквим званичним контактима америчких власти са острвом, изјавио је портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону Лиу Пенђу.

„Тајван је саставни део Кине, која се одлучно противи да САД одржавају било какве званичне контакте са острвом“, казао је Лиу Пенђу, одговарајући на захтев да прокоментарише намеру председника Представничког дома Мајка Џонсона да у мају пошаље делегацију на Тајван.

Уједно је позвао Вашингтон да се придржава принципа „једне Кине“.

Како је истакао, Сједињене Државе треба да се савесно придржавају принципа „једне Кине“ и одредби три заједничка америчко-кинеска саопштења, да се баве питањима у вези са Тајваном на уравнотежен и одговарајући начин.

„САД треба да прекину званичне контакте са тим острвом, престану да шаљу лажне сигнале сепаратистичких снага о ‘независности Тајвана’ и да се уздрже од мешања у изборе на Тајвану у било ком облику“, додао је саговорник агенције.

Поводом избора одржаних на острву, Џонсон је рекао да ће „замолити председнике релевантних комисија Представничког дома да предводе делегацију која ће у мају отићи у Тајпеј“.

Тензије око Тајвана су значајно порасле након посете Ненси Пелоси Тајпеју у августу 2022, која је у то време била председница Представничког дома.

Након тих догађаја односи између Пекинга и Вашингтона су се нагло погоршали, а дијалог између одбрамбених ресора Кине и Сједињених Држава је заправо био суспендован више од годину дана.

Извор: ТАСС