Свет

РАТ СТИЖЕ НА БАЛКАН, РУСИЈА ЋЕ НАПАСТИ ОВУ ЗЕМЉУ? Украјина је завршена, а даље…“

Руски посланик прети да би Русија могла да нападне Пољску.

Руски посланик Алексеј Журављов који је блиски савезник руског председника Владимира Путина сугерисао је током недавног телевизијског наступа да би Русија могла да нападне Пољску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Имам питање за вас, момци са Запада, шта ц́ете да урадите поводом тога? Знате добро да је Украјина завршена. Шта даље? Шведска се спрема, али и Балкан. Пољаци су се мало смирили, вероватно су почели да схватају да су следец́и. Наравно, немамо илузије, али јасно нам је да се сви они спремају за следец́у фазу рата“, рекао је он.

Један важан фактор који Журављов није приметио је да је Пољска, за разлику од Украјине, чланица НАТО-а, у који је званично приступила 1999. године. Напад на Пољску би проузроковао придруживање других чланица НАТО-а, јер члан 5 каже да се агресија на једну чланицу сматра напад на све, пише индеx.хр.

Крајем прошлог месеца Пољска је мобилисала трупе након што је „неидентификован објекат“ прешао њену границу из правца Украјине. Овај инцидент се догодио током, како је украјински председник Володимир Зеленски описао као масовне ракетне нападе Русије. Портпарол пољског Министарства одбране рекао је тада за „Неwсwеек“ да је „тренутно у току потрага за објектом“ и додао да је пољска оперативна команда „у сталном контакту са украјинском страном“.

Извор: Мондо/И.В.