Свет

РУСИ ИМ ОТКРИЛИ МАНЕ: Амерички тенкови повучени са фронта

Фото: Твитер принтскрин

Упркос пребацивању тенкова америчке производње у Украјину они се још увек не користе у борби

Амерички тенкови „абрамс М1“ који су испоручени Украјини неће учествовати у борбеним дејствима у догледно време. Након што се једно возило покварило у близини Авдејевке у новембру 2023. године пре него што је стигло до линије фронта, преостала возила су евакуисана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упркос пребацивању тенкова америчке производње у Украјину они се још увек не користе у борби, пише „Форбс“, напоменувши да је у почетку украјинска команда полагала велике наде у америчке тенкове, верујући да ће они помоћи у пробоју на главним правцима у зони Специјалне војне операције.

„Сада се ситуација променила. Није јасно шта Украјина ради са својим 31 тенком, јер се нису показали на фронту“, наводи „Форбс“.

Према једној верзији, украјинска команда зазире од употребе тенкова на фронту због њихове повећане рањивости на ФПВ дронове одозго и са стране. Беспилотна летелица, чак и са старим противоклопним пуњењем, може да пробије тенк и убије или рани чланове посаде.

Осим тога, дрон може да оштети и електронику борбеног возила.

Бочни оклоп тенка је такође застарео, што је још један разлог за рањивост америчког борбеног возила. Стручњаци саветују да се прво побољша квалитет заштите „абрамс“ тенкова, па тек онда да се користе на фронту.

На једном броју тенкова већ су мењани мотори због блата и неправилног рада.

Пентагон је захтевао да Оружане снаге Украјине до даљњег искључе учешће „абрамса“ у сукобу, наводи руски портал „Војно дело“, позивајући се на украјинске изворе.

Извор: Медији