Свет

ТЕХЕРАН У НЕВЕРИЦИ: Они су одговорни за терористички напад у Ирану, тврде да су подметнули експлозив

Исламска држава преузела је одговорност за две експлозије у којима је погинуло скоро 100 људи и рањено више десетина на церемонији у Ирану у знак сећања на команданта Касема Сулејманија, којег је убио амерички дрон 2020, пренео је Ројтерс. Група је ово објавила изјаву на својим повезаним Телеграм каналима.

Подсетимо, најмање 103 људи погинуло је јуче у експлозији у иранском граду Керману, у близини гробља где је некадашњи командант Иранске револуционарне гарде Касем Сулејмани сахрањен, јавили су ирански државни медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи иранска новинска агенција ИРНА, чуле су се две експлозије у Керману, на обележавању четврте годишњице његовог убиства.

Сулејмани је две деценије предводио иранске Кудс снаге и био је на челу иностраних операција Исламске револуционарне гарде (ИРЦГ) а убијен је у америчком ваздушном нападу код Багдада, у јануару 2020. године.

Стејт департмент: Нисмо умешани у напад

САД нису ни на који начин умешане у напад који се догодио у Ирану, а Вашингтон нема разлога да верује да је у напад био умешан Израел, рекао је потпарол Стејт департмента Метју Милер, преноси Ројтерс.

ЕУ: Шокатан терористички чин, коштао живота невине

Европска унија најоштрије је осудила бомбашки напад на град Керман у Ирану наведено је у објављеном саопштењу високог представника ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепа Бореља.

– Овај шокантни терористички чин коштао је живота невине цивиле, а много је повређених. ЕУ изражава своју солидарност са иранским народом. Наше мисли су са жртвама и њиховим породицама – додаје се у саопштењу, које је објавио Савет ЕУ.

Извор: Новости