Свет

УГРОЖЕНА БЕЗБЕДНОСТ РУСИЈЕ! АДМИРАЛ ЕВМЕНОВ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Амерички бродови

Амерички ратни бродови представљају претњу по националну безбедност због способности да крстарећим ракетама „Томахавк“ достигну циљеве на територији Русије, рекао је главнокомандујући флоте адмирал Николај Евменов.

Према његовим речима, више фактора утиче на формирање претњи по војну безбедност океана и поморских подручја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То укључује патролирање морем на сталној основи бродова који носе крстареће ракете дугог домета Томахавк са способношћу да покрену масиван напад на циљеве у већем делу Русије.

Према отвореним подацима, главни носиоци крстарећих ракета Томахавк су разарачи класе Арли Берк и крстарице америчке морнарице класе Тицондерога. Америчка морнарица има преко десет крстарица класе Тицондерога и око 70 разарача класе Арли Берк. Потенцијално, сви заједно могу да носе више од седам хиљада пројектила Томахавк. Томахавк може да носи нуклеарно пуњење.

Између осталих фактора, Евменов је навео:

-присуство моћних група страних морнарица у Атлантском и Тихом океану, као и у Средоземном мору;

-планове других земаља да наруше интересе Русије на Арктику кроз ревизију статуса Северног морског пута и могућег проласка ратних бродова;

-активно распоређивање поморских групација поморске противракетне одбрамбене компоненте и истраживање арктичког басена нуклеарним подморницама америчке и британске морнарице

Како је истакао главнокомандујући, постојеће претње националној безбедности захтевају модерну морнарицу способну да, заједно са другим врстама и родовима војске, обезбеди стратешко нуклеарно и ненуклеарно одвраћање од агресије и заштити интересе Русије у Светском океану.

Раније у среду, адмирал је рекао да ће морнарица повећати број особља маринаца. Тако се у средњем року планира реорганизација постојећих пет бригада маринаца у флотама у дивизије маринаца, а пука маринаца Каспијске флотиле у бригаду. Осим тога, руска поморска авијација ће добити јуришне беспилотне летелице „иноходец“ и „охотник“, додао је Евменов.

Извор: Wебтрибуне.рс