Свет

ПАНИКА ЗБОГ НАЈРАЗОРНИЈЕ РАКЕТЕ НА СВЕТУ: Британија ће бити збрисана! Путинов „сармат“ нишани НАТО!

Моћна руска интерконтинентална балистичка ракета „сармат“ стављена је у борбену употребу. Председник Русије Владимир Путин, обраћајући се пред Федералном скупштином изјавио је да је војсци испоручен стратешки ракетни систем „Сармат“ који ће ускоро показати сву своју моћ. Пројектил, који може да погоди било коју тачку на планети и ниједан постојећи противваздушни систем на свету не може му ништа, представља праву мору за НАТО, који га због тога зове „сатана“.

Сармат је пројектил на течно гориво тежак чак 208 тона, који је заменио чувену стратешку ракету „војеводу“ из совјетског доба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он може да погоди било коју тачку на планети, будући да му је домет више од 18.000 километара. Истовремено, ракета може да мења путању током лета, тако да заобилази било који постојећи ракетни одбрамбени систем. То значи да практично ништа не може да је обори, односно не постоји одбрана од ње. Има бројне сензоре и навођење преко сателита. Може да носи чак десет нуклеарних бојевих глава, укључујући и хиперсоничне, од којих свака има могућност да независно погоди задату мету.

Иако Русија, према сопственој нуклеарној доктрини, неће прва искористити атомску бомбу, на Западу је вест о стављању „сармата“ у борбену употребу изазвала праву панику. Западни медији ту ракету називају „сатана“, будући да јој ниједан противракетни систем не може ништа, те јој је загарантовано погађање циља.

Британија би нестала

Британска штампа, на пример, подсећа на речи популарног руског ТВ водитеља и новинара Дмитрија Кисељова, који је још прошле године претио да ће Москва „сарматом“ сравнити Британију. У питању је био одговор на претње тадашњег британског премијера Бориса Џонсона да ће бацити на Русију нуклеарну бомбу.

– То острво је толико мало да је један ‘сармат’ довољан да га потопи једном засвагда – казао је Кисељов у мају 2022. године.

Он је додао да је руска ракета „сармат“ најмоћнија на свету и да је способна да уништи површину величине Тексаса у САД или Енглеске.

– Само једно лансирање и нема више Енглеске. Једном засвагда – поновио је Кисељов.

Управо због тога поједини медији у Британији руски „сармат“ назвали су и „армагедон оружјем“.

Огромна разорна моћ

Свака од бојевих глава коју „сармат’ носи има разорну моћ од 500 килотона. То значи да је само једна од укупно десет до 15 бојевих глава које ракета може да понесе довољна да уништи шире градско подручје.

Поређења ради, Америка је на Хирошиму и Нагасаки 1945. бацила атомске бомбе јачине 15 килотона и 21 килотону, а оне су уништиле оба града и убиле више од 225.000 људи.

Извор: Информер