Свет

РУСИ УДАРИЛИ НА ХРВАТСКУ: Ово ће их скупо коштати

Руски предузетник Алексеј Инкин поднео је тужбу против Хрватске којом потражује 35 милиона евра због заплене јахте „Ројал Романс“ у власништву Ланелиа холдингс, сазнаје загребачка Н1 тв.

Јахта је блокирана у луци у Трогиру на захтев украјинског тужилаштва, због повезаности пловила са руским тајкуном Виктором Медведчуком, против којег се у Украјини води преткривични поступак. Блокада јахте затражена је како би се наплатила наводна штета коју је проузроковао Медведчук.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Случај је, додаје се, изузетно сложен и до сада су се у јавности овим поводом појављивале различите информације. Нагађало се, наиме, да је реч о пловилу блокираном у Хрватској због међународних санкција уведених Русији, али адвокати Инкина тврде да је јахта задржана у Хрватској у оквиру процеса против Медведчука.

Украјинско тужилаштво, наводе адвокати Инкина, терети Медведчука за велеиздају, тачније за закључење скупих уговора још 2015. године. Иако се ова истрага води од 2016., до суђења још није дошло, а 2022. украјинско тужилаштво је издатло захтев за блокаду луксузне јахте која није у власништву Медведчукова.

Јахта је већ готово две године у луци у Трогиру, а Инкин сматра да Хрватска није имала разлог да му је заплени.

Сматра да је за протекле готово две године оштећен за више од 35 милиона евра будући да му се незаконито ограничава власништво.

Јахту, чија се вредност процењује на око 130 милиона евра морао је да одржава и плаћа вез у трогирској марини, а није могао је да је изнајмљује, како је планирао. Трошак је зато, кажу адвокати, премашио 35 милииона евра, што Инкин захтева у тужби против Хрватске.

Уколико јахта буде предата Украјини, Инкинови адвокати најављују тужбу против Хрватске у висини процењене вредности јахте, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг