Свет

СПРЕМА СЕ СТРАХОВИТО НЕВРЕМЕ: Очекује се и до пола метра снега

Веома снажан циклон формирао се на северном делу Атлантика.

Реч је о циклону чији се центар налази јужно од Гренланда и који све више јача, уједно се и продубљује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај циклон северном делу Атлантика између Канаде и Исланда доноси веома обилне снежне падавине, југоисточно од Греналнда и кишу, док су јужни део Гренланда захватиле обилне снежне падавине.

Оно по чему је специфичан овај циклон јесте по томе што има карактеристике снажног урагана када је ветар у питању, иако је реч о вантропском циклону умерених ширина.

Удари ветра унутар циклона су и до невероватних 220 км/х и бележе се на јужном делу Гренланда, док су око центра циклона над северним делом Атлантика од 180 д0 200 км/х.

Таласи јужно од Греналнда имају висину и до 20 метара, тако да је овај циклон велика претња по прекооеканске бродове.

Поред ураганских ветрова, циклон ће јужном делу Греналнда донети и пола метра снега, уз вејавицу и мећаву, а снежни наноси биће вишеметарски.

Реч је о једној од веома снажних орканских и зимских олуја на северном Атлантику, а налик ураганским. Током јесењих и зимских месеци орканске олује честа с појава на северном Атлантику које се често директно обрушавају на северну и западну Европу.

У току вечери и ноћи фронт у склопу циклона захватиће и Исланд и донети обилну кишу и отопљење, планинама и снег, а отопљење се очекује због израженог јужног струјања. Очекују се олујни ветрови од 100 км/х.

У наредна два дана циклон ће се својим центром споро премештати даље на исток и у четвртак ће се наћи јужно од Исланда, а северније од Ирске и Шкотске. Тада, али и у петак и током викенда имаће центар у близини Фарских острва и имаће вредност ваздушног притиска од 946 мб. Овај циклон у свом задњем делу донеће снег и захлађење Исланду, а Британским острвима и Ирској кишовито, али и топло време, због израженог јужног струјања.

Овај циклон донеће орканску олују у другој полововини седмице, нарочито у петак и током викенда области Атлантика од југозападне до северозаапдне Европе, а утицаће и на време на нашем подручју, па се у четвртак и током викенда очекује наоблачење и Србија ће тада бити под утицајем јужног струјања, уз кишовито време и температуре и до 20°Ц. У прилог овоме ићи ће и настанак секундарног циклона изнад централног Медитерана.

Иначе, захваљујући циклонској активности над Атлантиком и Медитераном, Србију, али и већи део европског копна до краја фебруара не очекује зимско захлађење са снегом, због тога што ћемо се налазити у предњем и топлом сектору циклона, уз снажна јужна струјања.

Извор: Телеграф

Ознаке