Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ПИСТОРИЈУСА НАТО ПАКТУ: Спремите се за најгори сценарио

Немачки министар одбране Борис Писторијус позвао је НАТО да се припреми за „најгори сценарио“ јер би та алијанса могла бити нападнута у наредној деценији.

Писторијусов став подстакнут је страхом да би Доналд Трамп могао да се врати у Белу кућу и прошлонедељних коментара бившег америчког председника да ће „охрабрити“ Русију да нападне сваку земљу која не плаћа довољно Алијанси.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кремљ је своју пуну инвазију на Украјину представио као посредни рат између Москве и НАТО-а, а председник Џозеф Бајден је рекао да би Владимир Путин на крају могао да нападне НАТО, иако је руски председник то одбацио.

Писторијус је на Минхенској безбедносној конференцији изнео тврдњу да је НАТО угрожен.

Он је рекао делегатима да је посвећеност чланица Алијансе томе да потроше најмање два процента бруто друштвеног производа на одбрану само „почетна тачка“.

Писторијус је такође рекао да би неуспех америчког Конгреса да одобри војну помоћ Украјини могао да нашкоди безбедносној сарадњи, као и америчким одбрамбеним извођачима и да ослаби Европу.

Председник Џозеф Бајден је за пад доњецког града Авдејевке у суботу окривио заустављени пакет помоћи Кијеву од 60 милијарди долара.

Писторијус је такође издао злокобно упозорење о томе шта би Владимир Путин могао да уради, не само у Украјини, већ и касније.

„Европа је далеко од Ајове или Висконсина, али је ипак веома близу у смислу безбедносне политике“, рекао је он за Блумберг у интервјуу.

„Мање безбедности у Европи значи мање безбедности за Сједињене Државе“, рекао је Писторијус. Потом је додао:

„Не могу да предвидим да ли и када може доћи до напада на територију НАТО-а. Али то би могло да се деси за пет до осам година.“

Извор: МИАМИХЕРАЛД/М.С.