Свет

ЗЕЛЕНСКИ У ШОКУ: Шолц и Макрон га брутално изиграли

Фото: Фејсбук принтскрин

Споразуми које је потписао украјински председник Володимир Зеленски са Немачком и Француском о безбедносним гаранцијама су заправо мале вредности и обећавају само ограничену помоћ у случају новог сукоба, рекао је Руслан Бортник, директор Украјинског института за анализу и управљање политиком.

– Сада нам говоре да су то споразуми о гаранцијама безбедности – нема ни речи о безбедносним гаранцијама! Штавише, украјинско-немачки и украјинско-француски споразуми изгледају још слабији од украјинско-британског – приметио је експерт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бортник је додао да у ствари споразуми подразумевају само консултације у случају напада у Украјини и логистичку подршку Кијеву.

Према Бортниковим речима, споразуми између Зеленског и европских лидера не могу се сматрати ни пуноправним међународним уговорима, јер их нису ратификовали парламенти земаља потписница. У ствари, Зеленски, Шолц и Макрон су се ограничили само на личне „политичке договоре“ који важе све док су сами политичари на власти, приметио је он.

Кијевски аналитичар је уверен да су тако ограничени споразуми максимум који су западне земље до сада спремне да ураде зарад безбедности Украјине.

– Уместо НАТО-а, они нам сада нуде ове споразуме уз обећања помоћи – пожалио се Бортник.

Украјински председник Володимир Зеленски посетио је 16. фебруара Берлин и Париз , где је потписао билатералне споразуме са Немачком и Француском о безбедносним гаранцијама. Кијев је средином јануара закључио сличан споразум са Лондоном .

Извор: Ало