Свет

ДРАМА НА НЕБУ: Авион Боинга изненада почео да пада на лету за Нови Зеланд, повређене десетине путника

Мислили сте да ова година не може бити гора за компанију Боеинг. Али након што је синоћ авион Боеинга изненада „пропао“ усред лета на лету за Нови Зеланд, повредивши десетине путника, и то након што је пилот привремено изгубио контролу над авионом, чини се да може, пише ЦНН .

Пилот је ипак успео безбедно да слети, али још није јасно шта је изазвало тако драматичан пад у ваздуху на лету од Аустралије до Новог Зеланда. У Боингу кажу да истражују случај и раде на прикупљању информација, али то није нешто што је пожељно чути након низа пропуста и скандала који су задесили компанију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Низ лоших вести за компанију почео је првог викенда ове године, када је део авиона 737 Мак компаније Аласка Аирлинес пао са бочне стране авиона након полетања. Прелиминарна федерална истрага је открила да Боинг вероватно није уградио завртње на врата са којих је део отпао.

Низ инцидената

Тај инцидент је резултирао привременим приземљењем авиона 737 Мак широм земље, праћено саслушањима у Конгресу, одлагањем производње и испоруке, више федералних истрага, укључујући кривичну истрагу, и наглим падом акција Боинга, који је изгубио четвртину своје вредности. ове године пала за више од 40 милијарди долара тржишне вредности компаније. Боинг би могао да изгуби милијарде долара само од тог инцидента.

Али лоше вести се ту нису зауставиле. У фебруару су пилоти авиона Унитед Аирлинес 737 Мак известили да су контроле авиона поквариле рад док је авион слетео у Њуарк. Пре две недеље, Федерална управа за ваздухопловство је идентификовала безбедносне проблеме са системима за одлеђивање на 737 Мак и 787 Дреамлинерима који би могли озбиљно да оштете моторе. За сада је ФАА (агенција за ваздухопловство) дозволила да авиони наставе да лете, а Боинг је саопштио да то не представља безбедносни ризик.

ФАА такође тврди да су сматрали да је систем рада и управљања у Боингу хаотичан и непрофесионалан. Кажу да није проблем само у папирологији, већ и у целом ланцу управљања и самом послу. Наложили су Боингу да до краја маја представи план за решавање производних проблема.

Бројне неправилности

– На основу ревизије ФАА, наших застоја у квалитету и недавног извештаја експертске комисије, настављамо да спроводимо тренутне промене и развијамо свеобухватан акциони план за јачање безбедности и квалитета и изградњу поверења код наших купаца и путника“, рекао је Боинг. „Фокусирани смо на предузимање смислених акција уз транспарентност на сваком кораку – кажу они.

Акције Боинга пале су синоћ за три одсто на вести о лету за Нови Зеланд, а данас су пале за још 4,5 одсто. То је други најгори резултат на берзи, иза Тесле.

Али ужасан почетак Боинга у 2024. није само питање вредности акција, већ је и питање репутације. Враћање поверења авио-компанија, регулатора и путника постаје све теже са сваким новим инцидентом и надзором.

Извор: Индекс