Свет

ЛАВРОВ ЗАЛЕДИО НАТО: Русија спрема одговор

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

АНТАЛИЈА – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас у Анталији да ће Русија распоредити додатно оружје у новоформираном московском и лењинградском војном округу као одговор на улазак Финске и Шведске у НАТО.

„Већ смо донели организационе одлуке, формирани су Московски војни округ и Лењинградски војни округ. Ту ће бити распоређено додатно наоружање које ће бити адекватно изазовима који се могу појавити на територији Финске и Шведске“, нагласио је Лавров на конференцији за новинаре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, уласком Финске и Шведске у НАТО, пропале су деценије добросуседских односа тих земаља са Русијом, објавила је агенција РИА Новости, преноси Танјуг.

Лавров је истакао, говорећи о сукобу у Појасу Газе, да Израел још није променио свој циљ да потпуно „очисти“ ту палестинску енклаву од припадника Хамаса.

Лавров је навео да се Израел пред муслимански празник Рамазан спрема да предузме војну операцију у граду Рафи, где се налази око две трећине становника Појаса Газе, од којих је већина побегла од борби у другим деловима енклаве.

Лавров је указао да би у случају израелског напада велики број Палестинаца отишао у Египат, што би, како је навео, у суштини било „етничко чишћење“.

Након Дипломатског форума у Анталији, Лавров је нагласио да идеја САД и једног броја западних земаља да прогласе Палестину чланицом Уједињених нација сама по себи неће решити конфликт на Блиском истоку.

Говорећи о рату у Украјини, Лавров је истакао да Русија не види добру вољу Запада да се постигне мировно решење, и додао да се Москва залаже за постизање таквог решења.

Лавров је нагласио да се Русија у мировном процесу за Украјину не ослања превише на помоћ Швајцарске, пошто је та земља, како је навео, „одавно изгубила неутралност“.

Лавров је подсетио на недавну изјаву шефа Пентагона Лојда Остина да би, ако Украјина буде поражена, НАТО био принуђен да делује против Русије, као и на изјаву француског председника Емануела Макрона о могућности слања европских трупа на украјинску територију.

„Ови трендови на Западу, међу западним руководством, наравно, поништавају сва уверавања да је Запад заинтересован за некакво политичко решење… Има доста чињеница да Запад води ствар ка војном решењу“, навео је Лавров.

Извор: Танјуг

Ознаке