Свет

ПУТИН ЗАПРЕПАСТИО ЗАПАД: Када полети, то је крај света каквог познајемо!

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин саопштио је да данас та земља спремна да употреби нуклеарно оружје ако постоји претња руској државности, суверенитету или независности.

Путин је у разговору за руске медије рекао да се нада да це САД избеци било какву ескалацију која би могла да изазове нуклеарни рат, али је нагласио да су руске нуклеарне снаге спремне за то.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је напоменуо стварање интерконтиненталних ракета „авангард у Русији довело је до тога да је Москва суштински анулирала све америчке инвестиције у систем противракетне одбране.

„Ако израчунате колико их (САД) је коштао, рецимо, познати противракетни одбрамбени систем и једна од главних компоненти савладавања противракетне одбране са наше стране, авангард је интерконтинентална ракета, клизна јединица интерконтиненталног домета. Једноставно су неупоредиве вредности. А ми смо, у суштини, анулирали све што су радили, све што су уложили у свој систем противракетне одбране“, истакао је руски председник.

Путин је додао да одбрамбена индустрија убрзава руску економију, али да је по том питању неопходно одржавати равнотежу и развијати производњу цивилних производа.

Он је у разговору са руским медијима рекао да се нада да це САД избеци било какву ескалацију која би могла да изазове нуклеарни рат, али је нагласио да су руске нуклеарне снаге спремне за то.

Напоменуо је да, ако САД изведу нуклеарне пробе, то може учинити и Москва и подсетио да Америка није ратификовала Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних проба и Русија је, да би одржала паритет, повукла своју ратификацију.

Он је додао да САД развијају нуклеарне снаге, али то не значи да су спремне да сутра започну нуклеарни рат, али и да је руска нуклеарна тријада савременија од других земаља.

Он је такође изразио уверење да це Москва остварити своје циљеве у Украјини, као и да је отворена за разговоре, али да би сваки договор захтевао чврсте гаранције Запада о безбедности за Русију, као и да ти преговори „морају бити засновани на реалности, а не на нечијим жељама“.

Путин је изразио жељу да реши конфликт мирним путем, али да је од кључне важности да се не направи пауза која би Кијеву користила да се поново наоружа и ојача трупе, пише Спутњик.

Поводом недавних покушаја упада украјнских диверзаната на територију Руске Федерације, шеф руске државе закључио је да је главни разлог за то добијање адута у потенцијалним будућим преговорима, а долази у тренутку када Украјина трпи губитке на бојном пољу.

„Главни циљ је, у то нема сумње, да се, ако се осујете избори, грађани ометају у исказивању своје воље. То је прво. Друго је ефекат на информативном плану. Али, треће је да се добије нешто, некаква шанса, аргумент, адут у потенцијалном будућем преговарачком процесу: ми ћемо вама вратити ово а ви нама вратите оно, оценио је Владимир Путин.

Извор: Танјуг