Свет

СПРЕМАЈУ СЕ ЗА УДАР? На хиљаде борбених возила и тенкова САД ушли у Источну Европу! (ВИДЕО)

Тенкови Абрамс, оклопна возила Бредли, тактичка возила и друга борбена средства америчке бригаде „тешке пешадије” недавно су стигли у источну Европу, где ће остати наредних девет месеци.

Грчка лука Александруполис је први пут искоришћена за истовар тешке борбене опреме у највећој количини која је икада стигла до сада, са око 3.000 истоварених возила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

-Лука Александрополис у Грчкој ушла је у историју подршке јер је омогућила кретање 1. „тешке“ пешадијске бригаде 11. марта 2024. године, обавестила је 21. команда одговорна за подршку копненим снагама САД у Европи и Африци.

Око 3.000 комада тешке опреме, укључујући тенкове Абрамс и борбена возила Бредли, САД распоређују у своје НАТО земље како би створиле “оклоп” у источној Европи.

Борбена возила припадају 3. оклопној бригади 4. пешадијске дивизије америчке војске. Укупно око 3.000 комада опреме, укључујући борбена возила Бредли, здружена лака тактичка возила (ЈЛТВ), возила отпорна на мине (МРАП) и тенкове М1 Абрамс, истоварено је са Лероy А. Мендонца.

Јединице бригаде биће распоређене у неколико гарнизона у Европи како би што ефикасније покривале југоисточни бок Северноатлантске алијансе.

-Опрема ће бити транспортована на више локација како би се брзо створила борбена моћ да би се одвратила потенцијална агресија и уверили НАТО савезници, саопштила је америчка војска Европа-Африка.

3. оклопна бригада из Форт Карсона 4. пешадијске дивизије замениће 2. оклопну бригаду 1. оклопне дивизије од овог пролећа, а очекује се да ће мисија трајати око девет месеци, према њиховом вебсајту Старс анд Стрипес.

Последње размештање 3. оклопне бригаде /4. пешадијске дивизије у Европи, чији број износи скоро 3.800 војника, било је од марта до новембра 2022. године, у оквиру операције обезбеђења, одвраћања и јачања источног бока. Затим су учествоваоли на мултинационалним вежбама у Пољској, Грчкој, Летонији, Литванији, Румунији и Бугарској.

Класична америчка оклопна бригада укључује скоро 90 тенкова Абрамс, 150 оклопних возила Бредли, 18 самоходних хаубица М109 и 45 возила М113, што је чини највећом формацијом на нивоу борбене бригаде у америчкој војсци.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ