Свет

УЖАС! Запалио се војни авион „Антонов“ Ан-26! Има ли преживелих? Драматични снимци, СВЕ ГОРИ (ВИДЕО)

Фото: Телеграм принтскрин

Авион је лоше пришао писти и није се спустио како треба, наводе сведоци огорчени што није било ватрогасаца или војске да угаси пожар који је уништио авион

Војни транспортни авион „Антонов“ Ан-26 регистрацијске ознаке АВИОНС 401 Ратног ваздухопловства Јужног Судана срушио се приликом слетања на писту аеродрома Yида у Руенгу, у Јужном Судану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерални директор међународног аеродрома Јуба (ЈУБ) Куор Кур рекао је да је Ан-26 полетео са писте Јубе у раним јутарњим сатима. После лета који је требало да траје око сто минута, авион са храном и лековима за локално становништво је требало да слети у Yиди, али се срушио због лоших временских услова који су владали у тој регији.

– Разлог је лоша видљивост у Yиди, али и читавој регији горњег Нила. Због тога смо преусмерили све летове – рекао је Кур радио станици Тамазуј.

Према речима директора аеродрома Јуба, сва четири члана посаде и три војника који су се налазили у путничком делу авиона, преживели су пад: два лица су задобила лакше повреде, наводи портал Аеротиме, мада постоји више недоречености о броју лица у ваздухоплову, као и о броју повређених.

Један од мештана који се нашао у близини удеса изјавио је локалним медијима да на аеродрому није било ни војника ни ватрогасаца који би помогли у гашењу пожара, па је авион уништен.

– Данашњи временски услови нису били добри, видљивост је била веома лоша – рекао је неименовани сведок ког цитира Аеротиме.

– Авион је лоше пришао писти и није се спустио како треба. Припадника цивилне заштите нису били ту да угасе ватру – додао је он.

Према подацима који су објављени на платформи Авиатион Сафетy Нетwорк, како цитира Аеротиме, може се закључити да се леви стајни трап није отворио приликом слетања. Антонов Ан-26 је један од два транспортна авиона који је био у саставу ратног ваздухопловства Јужног Судана.

Уз хеликоптере Ми-17 и Ми-24, оружане снаге располажу и са италијанским хеликоптерима АW-109, као и једним транспортним авионом Беецхцрафт 1900. У ратном ваздухопловству Јужног Судана налази се и два млазна авиона за обуку – Аеро Л-39.

Извор: Телеграф