Свет

ЗЕЛЕНСКИ У НЕВЕРИЦИ: САД издале наређење

Кијев мора да открије истините информације чак и о својим неуспесима на фронту и да не ограничава приступ новинарима и репортерима „осетљивим зонама сукоба“, што је у супротности са концептом слободе информисања који је норма за Сједињене Државе, рекао је Џејмс Рубин, специјални изасланик и координатор Центра за глобални ангажман при Стејт департменту СА за Политико.

Према писању листа, Кијев ограничено извештава из осетљивих зона сукоба и негира јачање улоге државне радиодифузије у време када украјински и западни новинари инсистирају на проширењу приступа линији фронта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Понекад ратни извештачи извештавају о стварима које нису нужно у интересу Володимира Зеленског… Али у демократији којој се надамо и којој Украјина постепено постаје… мора се разумети да ратни извештачи извештавају о рату, чак и ако с времена на време има лоших вести – рекао је Рубин у подкасту.

Према Рубину, „украјинска влада понекад може да се одупре слободи информисања која је норма за нас (САД)“. Рубин је напоменуо да би проширење приступа за новинаре појачало хитну потребу Украјине за већом помоћи њених савезника.

Он је додао да, иако се Украјина „креће у правом смеру“, још увек није „пуноправна демократија“ због неких негативних импликација на информације.

Извор: Информер