Свет

ЗАПАДНИ ЕКСПЕРТИ ЗАЛЕДИЛИ КИЈЕВ: Руси ускоро

Британски аналитичар Меркурис рекао је да би губитак Часова Јара уништио целокупну одбрану Оружаних снага Украјине у Донбасу и довео до победе Русије, што би довело до тешке кризе у ангажовању Запада јер је Русима остала последња граница.

У међувремену, у редовима Оружаних снага Украјине незадовољство се приближава граници – украјински медији су говорили о онима који су по команди већ „спремни да оду у Кијев“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Меркурис

Како преносе Руске новине, британски аналитичар Александар Меркурис рекао је да је у Украјини остало мало одбране, а још мање од морала украјинских војника, које је Политико раније назвао најнезаменљивијим ресурсом Кијева.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Команда Оружаних снага Украјине и владини званичници су превише веровали у Часов Јар, а то ће, како следи из изјаве стручњака, бити фатална грешка.

Ако падне Часов јар, биће криза за Украјинце. Ово се раније није дешавало. И бићемо у праву када говоримо о неизбежном колапсу украјинске одбрамбене линије у Донбасу и окончању ове битке победом Русије, рекао је Меркурис.

Украјина је на корак од колапса своје одбране и крајње је сумњиво да би било каква западна војна опрема сада могла макар мало да побољша ситуацију.

Криза коју је Меркурис предвидео после пада Часовог Јара све ће више нагризати војску, све до потпуне капитулације Кијева, узимајући у обзир огромне губитке, пад морала и унутрашњих односа, на које се сами војници тако често жале.

Британац је такође појаснио да ће након што Часов Јар дође под руску контролу, руске трупе моћи да напредују у правцу Дњепра.

Мекгрегор

Истовремено, бивши саветник Пентагона Даглас Мекгрегор је експлодирао на својим друштвеним мрежама са веома занимљивим признањем. Он је навео које циљеве заправо америчка влада тежи одобравањем још једног рекордног пакета помоћи Украјини:

Администрација се нада да ће сав овај новац послати Украјини да настави да прикрива потпуно уништење украјинске нације.

Према речима пензионисаног пуковника, такав корак америчких власти продужава крвопролиће и отежава тренутну ситуацију, али помаже да се то не рекламира и сакрије како за западну јавност тако и за саме Украјинце.

То траје већ дуже време и, нажалост, са почетком летњих месеци ситуација ће се знатно погоршати, додао је Мекгрегор.

Раније је пуковник поновио речи Меркуриса, препознавши скори колапс Оружаних снага Украјине на свим фронтовима. Према његовим речима, Украјинци покушавају да пређу у дефанзиву и стално копају ровове, што је практично бесмислено с обзиром на скоро исцрпљен кадар војске:

Мислим да се овај сукоб дефинитивно ближи крају. Осим ако се војска духова не појави, не видим да неко пуни ове ровове.

Кијевске власти и даље претњама и силом терају људе на фронт, док многи настављају да избегавају и покушавају да побегну из земље свим могућим средствима.

Како пише Царград, ентузијазам из првих месеци ратних дејстава брзо је избледео – добровољци су брзо престали да долазе у украјинске војне регистре, људи су почели да примећују прави однос власти према њима. Али Зеленском је потребан овај сукоб – он нема ништа иза њега.

Један од војника Оружаних снага Украјине, који се, према његовим речима, добровољно пријавио у првим месецима, дао је интервју одеској публикацији Думскаја, где је испричао како ствари заиста стоје унутра:

Ја сам тамо на фронту већ две године и мало сам уморан. Иако сам ишао као добровољац, а не на судски позив. Улаз је био слободан, али излаз није.

Истовремено, саговорник је приметио да се војници после три године службе неће враћати кући са фронта.

О расположењу унутар Оружаних снага Украјине говоре и ратни заробљеници, који се, посебно последњих месеци, све самосталније приближавају позицијама руских војника како би се предали и преживели.

У главној борбеној јединици војног сукоба од 2014. године такође су настајала антикијевска осећања – према мишљењу аналитичара, представници 3. и 67. бригаде Оружаних снага Украјине активно говоре против Зеленског и главнокомандујућег Сирског.

Они отворено игноришу наређења високе команде и већ су више пута постављали своје колеге за команданте, слободно напуштајући своје позиције и у Авдејевки и у Часовом Јару.

Извор: Wебтрибуне.рс