Свет

СВЕТ У ШОКУ: Ова велика држава нема оболелих од КОРОНЕ, а разлог се крије овде…

У Северној Кореји, једној од малобројних земаља у свету која није пријавила случајеве корона вируса, кажу да врше тестове и да је више од 500 особа у карантину, рекао је за Ројтерс представник Светске здравствене организације за ту државу Едвин Салвадор.

Он је додао да Северна Кореја има капацитете да врши тестове на корона вирус у националној референтној лабараторији у Пјонгјангу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Салвадор је, у одговору британској агенцију путем и-мејла, навео да је од 2. априла, 709 особа, међу којима је 11 странаца, тестирано на нови корона вирус.

– Нема извештаја о случају Ковид-19. У карантину је 509 особа: двоје странаца и 507 држављана Северне Кореје – навео је Салвадор.

Он је казао да је од 31. децембра, 24.842 људи пуштено из карантина, међу којима је 380 странаца.

Ми вам представљамо 34 чињенице о Северној Кореји међу којима се вероватно крије разлог зашто тамо нема оболелих.

О њој се зна врло мало, будући да је реч о прилично затвореној држави и углавном је приказана у крајње негативном светлу. Чињенице које следе умногоме су другачије од оних које се “врте“ свуда, а неке од њих ће сигурно да вас изненаде.

1. У Северној Кореји је сада 104. година. Наиме, њихов календар почиње рођењем вође Ким Ил Сунга, деде Ким Џонг Уна.

2. Отприлике је исте величине као Пенсилванија.

3. Северна Кореја је “самоодржива“ држава, па је, без обзира на то у каквим се све ситуацијама налази, економски и политички одсечена од остатка света.

4. То је једина земља на свету у којој влада некрократија – све у њој функционише по правилима бившег председника Ким Џонг Ила, који је преминуо 2011. године.

5. Интернет у Северној Кореји није доступан свакоме и строго је контролисан. Људи који му имају “прави“ приступ су углавном политички лидери и њихове породице и студенти на елитним универзитетима.

6. “Ред Стар“ је службени севернокорејски оперативни систем.

7. Дана 29. новембра 2012. године, севернокорејска државна новинска агенција КЦНА саопштила је да је пронађено легло једнорога поред храма у Пјонгјангу. Иначе, древни корејски краљ Тонгмјонг је јахао једнорога.

8. Избори се у Северној Кореји оџавају на сваких пет година, али се на гласачком листићу увек налази само један кандидат.

9. Ким Џонг Ил, преминули диктатор Северне Кореје, био је главни негативац у америчкој комедији “Тим Америка: Светска полиција“.

10. Становници те земље изградили су лажно село како би привукли људе са границе Јужне Кореје. Наиме, у њему нико не живи, а на неколико објеката су чак постављени масивни звучници преко којих се емитује пропаганда 20 сати дневно. Јужна Кореја је својим суседима узвратила ударац, па је почела на исти начин да пушта јужнокорејске поп песме, вести из света, временску прогнозу итд.

11. Севернокорејски закон је познат по три генерације кажњавања, што значи да ако почините злочин, ваша деца и унуци ће такође испаштати због тога.

12. Према извештају из 2013. године, у земљи се објави око 300 чланака месечно у вези са династијом Ким, а о њој се доста учи и у школама.

13. Ким Џонг Ил, вођа Северне Кореје од 1994. до своје смрти 2011. године, написао је шест опера. Такође, био је велики љубитељ филмова (прича се да је поседовао преко 20.000 видео-касета), а томе у прилог сведочи чињеница да је својевремено киднаповао свог омиљеног режисера Шин Санг Ока како би му снимио филм по жељи. Тако је настао “Пулгасари“.

14. Порнографија је забрањена.

15. Филм “Интервју“ из 2014. године, у коме Сет Роген и Џејмс Франко играју новинаре којима се указује прилика да интервјуишу севернокорејског вођу, након чега их ЦИА ангажује да га ликвидирају, још више је затегао односе између САД и Северне Кореје. Компанија Сони била је жртва хакерског напада, а једна тајна онлајн група запретила је насиљем у биоскопима који одлуче да га прикажу. Зато је премијера истог била отказана, а јужнокорејски активисти су балонима послали копије филма својим суседима “како би им открили информације о њиховој земљи“.

16. Свемирска агенција Северне Кореје се зове НАДА и постоји од 2013. године.

17. Грађанима је на располагању само пет телевизијских канала, којима доминира пропаганда.

18. Око 3,5 милиона грађана Северне Кореје умрло је од глади у периоду између 1994. и 1998. године.

19. Статуе Ким Ил Сунга постоје у свим насељима у Северној Кореји. Са друге стране, његова и слика Ким Џонг Ила су обавезне на зидовима свих станова, канцеларија, фабричких хала, у возовима, аутобусима и тако даље.

20. Демилитаризована зона, која служи као тампон-зона између Северне и Јужне Кореје, највећа је зона те врсте на свету.

21. Људска права у земљи су јако ограничена. Процењује се да је између 80.000 и 120.000 особа затворено у камповима посвећеним политичким злочинима. Они су тамо послати на присилни рад и често трпе физичко малтретирање.

22. Стадион Првог маја који се налази у Пјонгјангу, највећи је стадион на свету. Ту се одржавају велика спортска надметања и величанствени слетови у част великих државних празника.

23. За излазак из земље потребна је посебна дозвола, а веома мали број људи је те среће да је добије.

24. Чолима (митолошки коњ са крилима) је важан симбол у Северној Кореји.

25. Северна Кореја је једна од најјачих војних сила на свету.

26. Видео-игре се од 2006. године у земљи све ређе забрањују. Међутим, “Манхунт“, “Манхунт 2“ и “Мортал Комбат“ ни дан-данас нису одобрени због насиља и окрутности. Са насловима “Гранд Тхефт Ауто ИИИ“, “Гранд Тхефт Ауто: Вице Цитy“ и “Мерценариес: Плаyгроунд оф Деструцтион“, сасвим је друга прича, иако су и они испрва били проблематични.

27. Хотел “Рјугјонг“ у Пјонгјангу са 336 метара висине спада међу највише грађевине на свету. Његова изградња започета је 1987. године, али су радови обустављени 1992. године због недостатка новца.

28. Северна Кореја је августа 2015. године успоставила сопствену временску зону, тзв. “време према Пјонгјангу“.

29. Врло мали број грађана поседује аутомобиле. Они углавном користе бицикле и јавни градски превоз.

30. Стопа писмености износи 100 одсто, дакле нема неписмених.

31. Бивши кошаркаш Ри Миунг Хан, висок 235 центиметара, једно време је држао титулу највишег човека на свету.

32. Чланице првог женског севернокорејског састава “Моранбонг Банд“, лично је изабрао врховни вођа Ким Џонг Ун.

33. Можда ће звучати невероватно, али постоје људи који су побегли у Северну Кореју. Један од најпознатијих је Џејмс Џосеф Дреснок, амерички војник који је побегао у ту земљу преко минског поља 15. августа 1962. године. Радио је као глумац и наставник енглеског језика у Пјонгјангу, а био је и тема документарног филма под називом “Прелазак преко линије“.

34. Више од 100.000 становника земље не слави рођендане 8. јула и 17. децембра. Наиме, то су датуми смрти Ким Ил Сунга и Ким Џонг Ила и Севернокорејци то чине из поштовања. Такође, свако ко је рођен 8. јула, али пре 1994. године, може да промени свој рођендан.

Извор: Танјуг/Србија јавља/Новости