Србија

ВУЧИЋ ПРОГОВОРИО О ВАКЦИНАМА! Ова изјава је изненадила све грађане

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности из зграде Генералног секретаријата председника Републике

Са председником је била и министарка Зорана Михајловић, као и министар Бранислав Недимовић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Суштина политике Републике Србије је очување мира и стабилности како за све наше грађане, тако и за цео регион у коме живимо, каже председник Србије Александар Вучић.

– Суштина је очувања мира и стабилности, у складу са тим, ми смо прихватили да суштински учествујемо у дијалогу, како бисмо могли да решимо вишедеценијске проблеме које имамо у најбољем интересу свих грађана Србије на Косову. Управо зато, наша делегација коју предводи Марко Ђурић је апсолутно припремљена за преговоре.

– Наша делегација припремљена је за разговоре о свим питањима, о несталим и расељеним лицима, о економији и о свему другом. Тражићемо да се отворе архиви јер сматрамо да је важно да породице добију правцу и да морају знати где им се налазе чланови породице – каже Вучић.

Додаје да је повратак на Косово 1,9 одсто и најнижи је на свету.

Када је реч о економији, Вучић каже да је Србија спремна да разговара о економији, да је она нешто што чини суштину напретка у 21 веку.

Што се економије тиче, то је један од најбитнијих преговора у Бриселу данас, то је нешто што чини суштину напретка у 21. веку, у складу са тим сматрам да су закључци Атланског савета представљају основу будуће политике у целом региону, и ти закључци, заједно са Косовом налазе се у три тачке – рекао је председник.

– Једна је слобода протока људи, роба и услуга. Само када је реч о камионима, губимо 26 милиона сати годишње у региону. Друга тачка су пројекти за које смо спремни да радимо одмах, ми смо их доставили 10 – рекао је Вучић.

Рачунамо да ћемо имати убедљиво најбољи раст најбољи у Европи
– Честитам привреди и грађанима Србије, резултати су фантастични, треба да порадимо на рударству и производњи струје, причаћемо са ЕПС, али због короне нисте могли ни да копате угаљ истом брзином… Чекамо бројке за други квартал, очекујемо боље и од минус 9 пада за други квартал, а до краја године рачунамо да ћемо имати раст убедљиво најбољи у Европи, око нуле. Већина западноевропских земаља имати двоцифрени пад! А нама ће ово бити замајац, Влада Србије данас доноси нове мере – додао је Вучић.

– Са нашим мерама и уз добру монетарну политику НБС ми смо успели… Србија је и кад је реч о кредитном рејтингу убедљиво најбоља у региону. Код нас је страховито важно што је пољопривреда одлична – додао је председник казавши да очекујемо изузетне приносе кад је реч о житарицама и приносе најбоље у неколико последњих деценије, биће толико тога за извоз.

Вучић је нагласио да је нам је прошла година била рекордна по свим параметрима а ове године вишња није била успеха због кише, па ће држава помоћи вишњарима иако и они сами знају да држава нема обавезу да то чини док малинари имају добру цену – око 50 динара. Он је указао на тешку ситуацију српских говедара који су уништени дампинг ценама па ће држава њима помоћи и инвестирати у сточарство.

– Кад је реч о градитељству, ту стојимо сјајно, имамо 60.303 градилишта – додао је председник.

Каже да ће се разговарати и о пројектима на КиМ, а од важности је и инвестициона конференција под покровитељством ЕУ, а која ће се одржати у септембру или октобру. Праћење имплементације договора је, каже, трећа тачка.

О Косову и Метохији: Тражићемо од Приштине да испуни оно што је потписала
– Што се Косова тиче, тешки дани су пред нама, морамо да покушамо да дођемо до компромиса и и да одбацимо све што није компромис већ притисак на Србију. У скалду са тим, прокоментарисао бих изјаву Хотија да се у Бриселу већ пише споразум. ЕУ није негирао такву изјаву, али ми о тој изјави не знамо ништа, али наставаљмо да тражимо права за наше људе, и оно што је потписано 2013. године а то је заједница свих српских општина – рекао је Вучић.

Он је навео да компромисно решење није оно према ком ће се све узети Београду и дати Албанцима.

– Србија није џак за ударање, ми ћемо наставити да се боримо – истакао је Вучић.

– Срећан сам што у Приштини о мени говоре лоше, али са поштовњем. Компормис мора да буде болан за обе стране, зато је и компромис – рекао је Вучић говорећи о наставку процеса дијалога Београда и Приштине.

Додаје да смо у доброј вери присутни у Бриселу, да желимо конкретне разговоре, а да Србија неће бити џак за ударање.

О коронавирусу: Имаћемо још боље бројке
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да верује да ћемо већ почетком децембра имати вакцину против коронавируса.

– Све су бољи бројеви, надам се да ћемо да се изборимо. Подаци су данас бољи него што су били јуче, о чему ће говорити Кризни штаб. Тако да, када год покажемо озбиљност и снагу, уз помоћ наших лекара и медицинских сестара, резултати су добри – рекао је Вучић.

– Молим људе да увек проверите колико је нека земља тестирала. Ако је тестирала мање, има мање заражених, и супротно. Ми тестирамо много, свега четири земље у Европи тестирају више од Србије – рекао је Вучић и истакао да његов циљ није да „се нешто крије од грађана“. „Наш циљ је да лечимо људе“, рекао је он.

Нове мере
Вучић је рекао да ће Влада Србије донети нове економске мере. Једна од њих је, каже, мораторијум на отплату кредита, помоћ фирмама за још два месеца…

– Ми верујемо да ћемо имати раст убедљиво најбољи у Европи, бићемо негде око нуле и то ће Србији дати огрмону предност за период који долази. Зашто то говорим, зато што је Влада Србије донела нове мере и што се мораторијума и порез на имовуну тиче, одложено је плаћање те смо и са тим мерама успели да, захваљујући доброј сарадњи са банкама, ми смо успели да одржимо економију – рекао је предсендик.

– Ми ћемо имати доста житарица, доста соје и свега за извоз, и поред короне, и поред свих мера, наши пољопривредници били су јако вредни и ја им се зхвлајујем и честитам на томе – истакао је Вучић.

– Пољопривреда је на завидном нивоу, морамо да помогнемо око вишања, киша их је уништила и говедарима, имамо нових инвестиција за сточарску индустрију и то морамо да подржимо – рекао је Вучић.

– Ми имамо ниску стопу јавног дуга, и трудимо се да та стопа остане до 60%. Никада неће бити преко тога. Оно што је такође важно, а волео бих да истакнем, јесте да у овом тренутку имамо највише градилишта у нашој земљи до сада – 61.303. То је све у електронском облику, нема лажи, нема преваре, а то је чак 16.000 више него што смо имали прошле године и то су сјајне вести. Људи би желили да, и поред ове короне и ове светске кризе, живе боље, и ја нећу говорити о неком сјајном животу после ове епидемије, али ми смо у односу на друге, не све, али за разлику од других имамо све услове да живимо у нормалним условима – истакао је Вучић.

Како је казао, резултати које ћемо имати неће говорити о лаком и лепом животу, али да смо радили добро.

Изградња пруге Београд-Ниш
Каже да се кренуло у разговоре за изградњу брзе пруге Београд-Ниш и путовали бисмо сат и по до Ниша.

– Ово би могло бити готово до краја 2023. године што је фантастичан резултат. За нас је од изузетног значаја да имамо пругу све до Северне Македоније – каже Вучић. Додаје да ће се на овај начин подићи наша железница, и за путни, и за теретни саобраћај.

– Оно што ми је важно, и што хоћу да покажем јесу брзе пруге, од Београда до Ниша ћемо стизати за сат и 20 минута, радимо и на канализацији. Знате какав је то напредак, ми ћемо цивилизацијски бити као и многи већи градови у свету – рекао је председник.

– Од Београда до Новог Сада бићете за мање од сат времена, и то револуционарна ствар која нам се дешава. Не можете ни кафу да стигнете да попијете, а већ ћете бити у центру Новог Сада или Београда – истакао је председник.

– Ми ћемо са Немцима покушати да решимо квалитет пијеће воде по цело Војводини, и за то све смо средили финансијску помоћ – додао је Вучић.

– Гледамо и да решимо проблеме око путева, не само ауто-путова, већ и путева у појединим градовима у Србији. Ми смо правили коридор 10, који смо у потпуности завршили, кренули смо у изградњу коридора 11, и ауто-пута Карађорђе, за који би реализација требало да буде јако брзо, да људи на то знају да рачунају – рекао је Вучић.

Креће се, каже, и за изградњу фабрика за прераду отпадних вода и канализационог система, а у централној Србији биће их у 70 општина и градова.

– Ово је велики напредак и све ћемо решити у наредне 4 године. Крагујевац ће, рецимо, имати све завршено до краја 2021. године. У Војводини радимо на договору да свуда решимо питање чисте пијаће воде и канализације, а таквих проблема имамо у појединим местима и ван Војводине. За све ово смо већ обезбедили финансијска средства – каже Вучић.

Каже и да ће бити одвојено 4-5 милијарди за локалне путеве. Каже да ће за грађане Србије бити направљена права „туристичка Мека“, посебно када је реч о истоку Србије и делу око Голупца, Великог Градишка, Рамске тврђаве…

– До децембра ћемо показати на хиљаде путева које ћемо да радимо, јер то представља другачију Србију. Тренутно градимо три ауто-пута кроз Србију, а ускоро крећемо да радимо још више. Све ово нам је од изузетног значаја и замолио бих вас да обратите пажњу на канализациону и водоводну мрежу, што ће суштински решавати проблеме – каже Вучић.

– Чекају нас и напорни преговори, и тежак период, али важно је да људи у Србији знају да радимо у складу са плановима које смо донели, на темељан начин и радимо на томе да осигурамо мир, стабилност и ојачамо војску, као и политику у земљи – рекао је председник.

– Поред заразне инфекције и кризе које доноси са собом, ми се не предајемо, предаја никад није била опција и ми се не предајемо – додао је Вучић.

– Још увек није време за опуштање, молим људе да воде рачуна и поштују мере, још увек имамо велики број мртвих и то морамо да сведемо на минимум – истакао је председник.

О „Олуји“
Вучић је рекао да ће Србија и ове године обележити годишњицу „Олује“, и да ће се то догодити на Рачи.

Пред нама је 4. и 5. август, датум када је много људи остало без својих огњишта и ми ћемо одати почаст и обележје, а како се не би заборавило највеће етничко чишћење после Другог светског рата, дижемо спомен парк. Желео бих да се захвалим свим тим људима који заједно са нама раде на споменику што су увек волели и што воле Србију – рекао је Вучић.

Провера НВО
Вучић је одговорио и на питнаје о провери НВО и њихових токова новца, рекавши како му је јасно да је рекација на то политичка

– Мислим да је важно да цивилни сектор у држави буде јак, али је исто важно да се сви закону поштују. Овде се не ради ни о каквом посебном закону, овде се ради о једној обичној провери – каже Вучић.

На питање о преговорима Марка Ђурића о Косову у Бриселу и изјаву Хотија, председник одговара:

– Ја не знам за ту изјаву, чини ми се да ће у неком тренутку преговора опет то да пишу и траже, али ја се надам и уверен сам да ће ЕУ поступати и преговарати и сагледати и шта Србија каже, а не само чланице ЕУ – одговорио је Вучић.

На питање о српским избеглицама председник Вучић рекао је да су од Берлинског конгрес апостојале земље које су радила на растакању српског националног јединства.

– Ако погледате, сви ратови током историје које је Србија имала су били ослободилачки. Сви други су сматрали да је Србија успешна онолико колико други могу да је подјарме, али данас је случај да је Србија најуспешнија у региону и на томе јој сви завиде данас, и због тога су притисци на Србију јаки, јер то не одогвара свима – каже вучић.

Председник се осврнуо и на економску припремљеност српског буџета.

– Најлакше ми је да одговорим на питање о економији, ми имао здрав буџет, здраву економију и сигуран сам да ће тако и остати и да ћемо ми наставити вредно да радимо на томе – рекао је председник.

Наш буџет је потпуно припремљен. Ми имаомо проблеме у РФЗО, па корона је. Не постоји ниједна земља у Европи која нема проблема. Фантастична Белгија је на 150 одсто јавног дуга, а тобож неуспешна Србија је на 60 одсто – каже Вучић.

– Када погледате спрски народ, ми смо све време били криви за сваки догађај, али ми кроз нашу историју нисмо били успешнији, имамо веће плате, и тек ћемо да имамо веће плате, имамо више од БиХ, сада смо као у Црној Гори, а бићемо и бољи од њих. Сви су гледали и желели да не напредујемо, да идемо назад, али ми то више нећемо дозволити. Што се притиска тиче, погледајте портале Хрвата, они све најгоре пишу о мени, али то све говори. Говори и о мени, а и о њима – рекао је Вучић.

Председник Вучић је на питање новинара о обележавнају “Олује“ у Хрватској рекао да је „Олуја“ злочин.

– Што се Олује тиче, то за нас, у Србији, није трауматично искуство већ страшан злочин етничког чишћења. Разговарао сам са Пуповцем, и сматрам га одговорним и озбиљним политичарем, ми смо се сагласили да морамо да мислимо другачије, али да идемо заједно, да говоримо о једниству Срба, да чувамо и будемо ту једни са другима. Ја лично не могу да подржим прославу Олује са Србима, али их нећу оптужити, само ћу покушати да их разумем и да наставим да радим на помирењу са Хрватима. Требало би да положимо венце и одамо почаст и местима где погинули Срби, и Хрвати, да, све то може, али ово је већ мало другачије и дало би другу врсту гледања на ово етничко чишћење – рекао је председник.

Како је Вучић рекао, помирење са Хрватском ће бити успешно уз обострано поштовање жртвама.

Осврнувши се на ванредно стање које је било уведено због коронавируса у Србији, председник је рекао да је његова породица свакодневно због тога била изложена нападима.

Поједини су писали да Вучић користи ванрендно стање користи за диктатуру. Па људи нису слепи. За рад лекара немам ништа да додам, ја сма препоносан на на огроман број лекара који ради свој посао одговорно – рекао је Вучић.

– Данас са претстављао велике програме и важне ствари које раидмо. Србија се не ослања на велике људе попут Панића. Ми се ослањамо на мале људе, на оне лекаре који раде у црвеној зони.

– Наши хероји су они који се боре за свој живот на респиратору, и они који су у тој борби кључни, лекари, а не онима који то све пљују. Ја сам председник још годину дана, после тога шта ће бити, видећемо, али ја сигурно нећу ником да се додворавам. Имате прилику за годину дана, па изаберите – рекао је Вучић.

– Говорили су да се нико није бунио против ванредног стања, могло је да траје још шест месеци. Људи, само да вас подсетим – ви који сте изашли на протесте због ванредног стања, бунили сте се, ви који сте ми делили погрдна имена, ударали на моју децу и породицу, тражили сте да се диктатура спречи јер Вучић шири диктатуру у току трајања ванредног стања… Зар ви мислите да се људи тога не сећају – упитао је председник.

– Хајде, људи, мало се сетите шта сте тражили и шта радите – додао је он.

На питање о промени имена улица, и о вакцини до краја године, Вучић одговара.

– Ми преговарамо са две земље и две њихове фармацеутске компаније, и верујем да ћемо бити међу првим земљама које ће добити вакцине, мислим да знам и од кога ћемо купити вакцину. Ми ћемо се потрудити да вакцина буде бесплатна за све грађане Србије, али ако тако не буде, сигурно ће бити по ниској цени како би свима била доступна – истакао је председник.

На питање о промени назива улица у Београду предсендик је рекао да је замолио градске челнике да се називи неких улица не мења.

– Не бих да улазим у Историју. Београд је космополитски град. Такав космополиткси град чуваће и Владимира Назора, али не сме да заворави свог војводу Живојина Мишића и Добрицу Ћосића – рекао је Вучић.

Извор: Тањуг