Србија

БУРА ЗБОГ НЕСНИМЉЕНОГ ФИЛМА “МЕЗИМИЦА” Органе ваде српски лекари?!

Удружење породица киднапованих и несталих са КиМ протестовало због сценарија Димитрија Војнова.

Питање да ли је снимање филма „Мезимица“, по сценарију Димитрија Војнова и у режији Немање Ћипранића, забрањено или не, јер је Филмски центар Србије пре неколико дана са продуцентом филма споразумно раскинуо уговор о суфинансирању, постало је главна тема јавности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С једне стране, део ауторске екипе филма, Војнов и глумац Никола Којо, изјавили су да се ради о „првој забрани снимања још од времена `црног таласа`“. Драган Бјелогрлић, председник Групације за кинематографију, најавио је за сутра састанак свих струковних удружења на којем ће се расправљати о овом догађају.

Управни одбор ФЦС демантовао је „злонамерне и нетачне наводе да је донео одлуку да забрани снимање `Мезимице`“, и додао да је „Србија демократска земља у којој нема цензуре“. Подсећања ради, „Мезимица“ је маја 2017. прошла на конкурсу ФЦС као жанровски филм – трилер, и требало је да добије подршку од 26 милиона динара.

У међувремену, прича филма о бившем српском дебеовцу, и трговини људским органима постала је спорна, па је и тадашњи сазив УО ФЦС дао сугестију да се неке ствари у сценарију промене, што су аутори и урадили. У саопштењу новог сазива УО, којим председава Јелена Триван, наводи се да би се овим филмом ружио углед Србије, јер се ради о инсинуацијама које директно оптужују нашу земљу, с обзиром на то да се вађење органа обавља овде, врше је лекари Клиничког центра, а у свему учествује полиција, и да би снимање оваквог филма скренуло пажњу са теме „жуте куће“ и оснивања Специјалног суда на Косову и Метохији.

Како за „Новости“ истиче Војнов, он је и те како свестан чињенице да је Србија скоро три деценије у тешким историјским околностима, поготову оним везаним за Косово, и да се и сам ангажовао по том питању.

ДИМИТРИЈЕ ВОЈНОВ

– Уметници треба да прихвате одговорност за све оно што раде. Утицај уметности не треба потцењивати, али га не треба ни прецењивати. Кад је реч о друштвеном и политичком ангажману у уметности, ја сам га исказао кроз покретање иницијативе за оснивање фонда који би подржавао филмове о Косову. Та идеја је у време министра Ивана Тасовца била исмејана од стране еснафа, иако су иницијативу тада подржали Емир Кустурица и Бјелогрлић. Иначе, ја се махом бавим репертоарским филмом који комуницира са великим бројем људи, и водим рачуна о томе шта ти филмови говоре.

Примедбу дела јавности зашто, рецимо, није написао сценарио базиран на „жутој кући“ и злочинима над Србима, Војнов објашњава тиме што „Мезимица“ није филм о трговини људским органима, већ кримић.

– Мотив вађења срца у мом сценарију је више мелодрамска него реакција на извештај тужиоца Дика Мартија – истиче Војнов.

ЂОРЂЕВИЋ: БЕЗ ПОЛИТИЧКОГ ПАМФЛЕТА

РЕДИТЕЉ Младен Ђорђевић (на слици), који је био председник комисије која је одлучивала о додели средстава филму „Мезимица“, каже, за „Новости“, да су га подржали као акциони трилер.

– Били смо мишљења да добро уметничко дело треба да превазиђе политичке оквире и идеолошка одређења, а историја филма говори да су вредни филмови преживели време у којем су настајали, јер су превазишли неко памфлетско обележје са било које стране.

ЈЕВТИЋ: МЕДИЈСКА ХАЈКА

ДИРЕКТОР ФЦС Бобан Јевтић (на слици) каже, за „Новости“, да пројекат „Мезимица“ није забрањен, него да не постоје услови да се филм реализује по одредбама уговора.

– Медијска хајка која је поведена против овог једноставног жанр-филма, тачније сценарија, јер филм није ни почео да се снима, манипулисање људима и њиховим личним трагедијама, изношење низа најгрубљих неистина у таблоидним медијима дају лошу слику Србије у свету.

 

Извор: Novosti.rs