Србија

Важно обавештење! ГРАНИЦА СЕ ОТВАРА У ПОНЕДЕЉАК У ОСАМ: Идете у Грчку – ових правила мораћете стриктно да се придржавате!

ТАЧНО у осам часова, у понедељак ујутру, границе са Грчком, за наше држављане биће званичо отворене.

Засада наши грађани неће моћи да се крећу по Грчкој, већ ће бити обавезни да иду само у место где су резервисали смештај. Српски путници могу да пређу на два гранична прелаза са Бугарском – Промахонас и Нимфеја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све ово важи до 14. маја.Ово је, за „Новости“, потврдила министарка туризма Татјана Матић.

– Услови су потврда о вакцинацији или негативан ПЦР тест, да није старији од 72 сата – објашњава Матићева. – Такође, свако ко путује у Грчку мора да попуни ПЛФ формулар 24 сата пре доласка у земљу. И даље ће се спроводити насумично тестирање туриста. Гости ће морати да се придржавају свих рестриктивних мера, које важе и за држављане Грчке.

Како нам је испричао Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, засада нема неких уговорених и планираних путовања у Грчку, за Ускрс и Први мај.

– Идемо у складу са договором, који смо имали са грчким министром туризма Харисом Теохарисом – испричао нам је Сеничић. – То значи да се мере полако олакшавају од 19. априла, да би, како нам је речено, од маја били отворени и прелази са Северном Македонијом. Тада ће признавати и антигенски тест, а не само негативан ПЦР. Иначе, формулар који је потребно попунити је био и прошле године. Ко иде са туристичким агенцијама на одмор, добиће од њих шта треба да се попуни. За све остале, формулар се налази на званичном сајту њиховог министарства и потребно је да буде попуњен 24 сата пред улазак у земљу.

Интересовање за Грчку почиње полако да расте, објашњава нам Сеничић. И док су се, када је пре месец дана најављено да ће грађани Србије моћи под одређеним условима да уђу у Грчку, распитивали само они који имају издате заменске ваучере, ситуација је сада другачија. Кренуле су и нове уплате за овогодишње летовање на Егеју.

– Агенцијске летње туре скоро никад нису ишле пре 20. маја – истиче Сеничић. – Када буду кренуле туре, очекује се да ће ситуација бити мало растерећенија. Постоји шанса, уколико све буде по договору, да ове године буде око 40 одсто од нормалне сезоне.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс