Свет

СВЕТ У ПАНИЦИ! „Извршити притисак на Израел“! Ситуација прети да измакне контроли?

Јерусалим — Палестинске снаге испалиле су стотине ракета на Израел, који је извео јаке ваздушне нападе на Појас Газе. Мртви се броје на обе стране. Градови горе.

Сукоби су настављени и данас, а најмање је 35 убијених у Гази и пет у Израелу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Палестински снаге потврдиле су да су испалили стотине пројектила на Тел Авив након што је извршен израелски ваздушни удар у појасу Газе, а Израелска војска је саопштила да гађа милитанте у Гази као одговор на ракетне нападе на Јерусалим и друга подручја, преноси Ројтерс.

Једна вишеспратна стамбена зграда у Гази је срушена, а друга је тешко оштећена након што су више пута погођене у израелским ваздушним нападима.

Израел је саопштио да су његови авиони јутрос гађали и убили неколико обавештајних челника Хамаса, а други напади били су усмерени на друге војне циљеве Хамаса.

Палестински дипломата верује да ситуација у источном Јерусалиму може да измакне контроли

Палестина се плаши да ситуација у источном Јерусалиму може измац́и контроли и нада се да ц́е арапске државе и међународна заједница уопште натерати Израел да ревидира своју политику, рекао је у среду палестински амбасадор у Русији Абдел Хафиз Нофал.

Нофал је оштро критиковао израелску политику према палестинским насељима у источном Јерусалиму као „расистичку“.

„Бојимо се да догађаји могу у потпуности измац́и контроли и надам се да ц́е сада став арапских нација и међународне заједнице некако натерати Израел да заустави ову политику“, рекао је Нофал на конференцији за новинаре.

„Чак и ако Израел побољша односе са свим арапским државама, али не побољша односе са Палестином, и даље ц́е постојати ризик од појаве кризе“, приметио је амбасадор.

Путин и Ердоган разговарали телефоном

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и руски председник Владимир Путин разговарали су телефоном о сукобима у Гази и Јерусалиму, саопштило је турско председништво, додајући да Анкара захтева интернационалну акцију против Израела.

Ердоган је рекао Путину да међународна заједница мора да „очита застрашујућу лекцију“ Израелу, истичући да Турска ради на „мобилизацији ове реакције“, наводи се у саопштењу.

Ердоган је такође рекао да се ради на томе да се у регион пошаљу мировне мисије како би се заштитили Палестинци, што је, како се додаје, био предлог Турске још 2018. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг