Свет

Свет у паници! СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Индија тражи да се прогласи епидемија: Нова заразна болест стигла и у Русију

Индијска влада затражила је од држава чланица да прогласе епидемију „црне гљивице“. Опасна заразна болест регистрована је и у Русији.

Опасна гљивица почела је да се шири индијским болницама код ковид пацијената, усред њихове пренатрпаности због пандемије коронавируса, али и честе нехигијене и лоших услова. Подсетимо, Индија је оборила све рекорде по питању броја умрлих и броја заражених на основу праћења дневних бројки.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Умирало је толико људи да власти нису имале другог избора него да их спаљују на улицама градова, а неке локалне власти су морале тела да бацају у реку. Здравствени систем је у колапсу јер и оно мало опремљених болница одавно није у стању да преузме све случајеве. Због тога су из те најмногољудније земље стизале слике ужаса – стотина људи који су остављени на улицама, чекајући помоћ. Многи су чекајући преминули.

У писму од четвртка, Министарство здравља Индије позвало је државе да инфекцију, службено названу мукормикоза, прогласе епидемијом према Закону о епидемиолошким болестима из 1897. године и да се уводи обавеза пријављивања здравственим службама свих сумњивих случајева оболевања од „црне гљивице“.

У писму се наводи да болест коју изазива „црна гљивица“ води ка још већем броју смртних случајева код пацијената инфицираних коронавирусом.

Симптоми болести
Симтпоми оболевања од ове опасне и заразне гљивице могу укључивати и отицање лица, црне мрље, а сматра се да је проценат смртности након заражавања чак 54 посто, објавио је амерички центар за контролу болести ЦДЦ.

Већ сада је у Индији регистровано више стортина случајева заразе овом гљивицом.

Инфекција у тело улази кроз крвоток, путем посекотине или било које врсте отвора на кожи или пак кроз респираторнисистем. Потом се шири и на срце, мозак и плућа, као и на остале виталне органе.

Инфекција је посебно фатална за пацијенте оболеле од ковида али и оне који су тај вирус прележали и налазе се у фази опоравка.

Стручњаци кажу и да је могуће да се инфекција проширила и кроз давање стероида ковид пацијентима, али и кроз неодговарајуће хигијенске услове у болницама.

Да ствар буде још гора, доктори и медицински званичници пре пар дана издали су упозорење да нема довољно лека „ампхотерицин Б“ неопходног за лечење овог гљивичног оболења.

Стигла и у Русију

Русија је регистровала случајеве ретке и смртоносне гљивичне инфекције која погађа пацијенте који имају или су прележали ковид-19, а која је у порасту у Индији погођеној разорним таласом коронавируса.

За сада је било само појединачних случајева мукормикозе код пацијената са ковидом-19 – рекао је „Известији“ стручњак за клиничку микологију Николај Климко, напомињући да се даље инфекције не могу искључити.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92