Регион

ДОДИК ШОКИРАО НАЦИЈУ: Спремају моје хапшење!

Фото: Јутјуб

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је након састанка са председником Србије Александром Вучићем да је једна од тема била везана за укупну политичку ситуацију.

– Разговарали смо и о посети (Кристијана) Шмита Београду и разговору који је председник Србије имао са њим. Вучић зна моје мишљење да је Шмит нелегитиман и да бих волео да то тог састанка није дошло – рекао је Милорад Додик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да је након тога у Сарајеву било спекулација о том састанку.

– Шмит је нелегалан. Он није високи представник и нема потребе да се у том његовом својству срећем са њим и не желим да му дам легитимитет – рекао је Додик.

Милорад Додик је претходно на ТВ Прва рекао да је тачно да се „покушава његово хапшење“, те да у Сарајеву има „преко стотину кривичних пријава“ против њега.

О предлогу закона о негирању геноцида Валентина Инцка, Додик каже да таква пракса не постоји нигде на свету да странци одређују законе.

– Пријавили су ме, да… Прво нема парчета земље на свету у којој неки странац дође и каже – ово је закон. То подржавају странци, јер они најбоље знају шта је за нас добро – казао је Додик.

На питање да ли ће бити прва жртва тог закона који је наметнут БиХ одговара да је то „апсолутно неприхватљиво“.

– Какви су то правници који прихватају закон који им је неко наметнуо – рекао је.

Казао је и да остаје при ставу да би волео да се састанак Вучића и Шмита није догодио.

– Нема високог представника у БиХ, он је лажни високи представник – рекао је.

Додик тврди да Република Српска не може да нестане и да то не треба доводити у питање.

– Она не може да се укине, она ће само једног дана постати независна земља. Није могућ рат, могућ је мали инцидент у неком смислу. Они који би ушли у РС морају рачунати на то да ће РС морати да се брани – рекао је Додик.

Додик тврди да је РС једина ствар која функционише, а да БиХ има много потешкоћа.

– Једино што не подносе јесте да је Србија стабилна и да је фактор. Зашто нам се то замера? Србија је снажна и јака, стабилна на економском путу. РС је такође стабилна – рекао је српски члан Председништва БиХ.

Српски члан Председништва БиХ рекао је да иза протеста у Црној Гори стоји Мило Ђукановић и да је он покушао да удари на СПЦ. Како је Додик рекао, Мило Ђукановић се прерачунао и прешао границу јер Црква је симбол јединства. О сусрету са митрополитом Јоаникијем рекао је да је то био пријатан сусрет и да је митрополит показао своју величину током дешавања у Црној Гори.

– То је било једно угодно виђење, са човеком који је за апсолутно јединство СПЦ. Његово искуство је било веома важно да са умирујућим порукама делује у ситуацији каква је била – рекао је Додик.

Када су протести на Цетињу у питању, Додик нема дилему ко је крив за те немире.

– Мило Ђукановић и његови људи, нема ту много избора. То је једна идеологија која је била усмерена да се смањи не само значај, него и број Срба у Црној Гори. То је било шиканирање Срба, али свакако литије су допринеле окупљању људи око цркве – објаснио је.

О прихватању НАТО, Додик каже да је још раније имао одговор на то питање и да се он до данас није променио.

– Да, има – наравно да сам се шалио. Да прихватите РС независном земљом, ми ћемо онда прихватити НАТО – испричао је Додик.

 

Извор: Јутарњи лист