loading...
Србија

ДР КОН ТРАЖИ ХИТНО УВОЂЕЊЕ ОВЕ МЕРЕ: Не можемо више седети скрштених руку

Фото: Јутјуб

Епидемиолог Предраг Кон очекује даљи раст броја заражених вирусом корона, ове и наредне недеље, да се тек после тога може доћи до заравњења криве.

Он је за Танјуг рекао да је у Београду је дошло до експоненцијалног раста броја заражених и да је почело убрзано пуњење болница и да је најзначајније да се то сада заустави и сматра да би требало увести меру забране контаката, апострофирајући као посебно опасно тајно организовање великих скупова.

– Морамо схватити да мере које су донете као обавезне заиста морају да се спроводе, не сме више бити путника у аутобусима који не носе маске, не сме бити људи у затвореном простору који не носе маске. Лично мислим да би требало ношење маски да буде обавезно и у спољној средини – навео је Кон.

Наглашава да је маска најбоља заштита од вируса корона, док не стигне вакцина и да она у овом тренутку може да замени драстичније мере као што је ограничење кретања и полицијски час.

Упитан да ли се размишља о увођењу тих мера, Кон је рекао да уколико број заражених вирусом корона настави да расте експоненцијално, не може да се “седи скрштених руку” и да о томе “мора да се промишља”.

– Без обзира што то тренутно није опција, промишљати се мора и врло јасно означити који би то тренутак био када би то требало да се евентуално уведе (полицијски час и ограничење кретања) – навео је он.

На питање које би додатне мере могле сада да се предузму Кон је рекао да би то могла да буде забрана контакта.

Забрана контаката

“Ја сам још давно рекао забрана контаката и све што то подразумева. Забрана контаката је мера. Када треба да се предузме? Јуче. Одмах је потребно да се предузме”, навео је он.

Истиче да је пацијената на болничком лечењу све више, да то најбоље знају они који непосредно збрињавају те пацијенте и да на жалост пристижу све тежи случајеви.

Указује да је почетак трећег пика кренуо 4. октобра, да је тада примећено пострепено повећање броја оболелих у Београду.

– Сада завршавамо четврту недељу и следеће недеље ћемо имати даље повећавање броја заражених. Како ће даље бити зависи од нашег понашања. Нама су викенди посебно проблематични, јер се стиче утисак да је све више окупљања у поподневним, вечерњим часовима у кафићима. Једино где нисмо допрели са надзором су места забаве – рекао је Кон.

Наводи да је данашње повећање броја заражених последица понашања од пре седам до десет дана, а да ће последице данашњег понашања бити видљиве за десетак дана.

– Уколико се сви буду придржавали прописаних мера, крајем наредне недеље крива може да се заравни – истакао је он.

Кон разуме отпор код грађана према било каквим рестрикцијама ограничења кретања, али не разуме отпор према ношењу маски.

Напомиње да је јуче у Београду било 590 новозаражених особа и истиче да ту бројку треба множити са десет јер се тако повећава број заражених на дневном нивоу.

– Онда је јасно зашто причамо да морају да се спрече контакти. Неприхватљиво је и неодговорно организовати тајно велике скупове за забаву. Сви који се на таквом слављу заразе и евентуално имају тешку форму болести имају право и да туже организатора. Требало би да се зна да постоји кривична одговорност. Међутим, о томе се недовољно прича – нагласио је он.

Упитан колико може да траје трећи талас, поучени искуством из прва два, Кон је нагласио да први пут срећемо са корона вирусом у јесење-зимској сезони и да се о томе може говорити на нивоу процене.

– Колико ће трајати може се проценити само на основу искуства са респираторним вирусима првенствено са грипом. Ова болест има дупло дужу инкубацију од грипа, а са мерама које спроводимо како би успорили вирус, то значи да ће дуже трајати. Процена је да ће трајати око 16 недеља, а ми смо сада у четвртој недељи, што значи још пуних 12 недеља. Морамо да се оградимо да су то све само процене- закључио је он.

Извор: Танјуг

loading...