Здравље

Ово морате знати! НЕСТОРОВИЋ ОТКРИО: Овај зачин је најјачи антибиотик, лечи више од 70 болести, чува ДНК

Доказано помаже код запаљења зглоба колена, а јапански аутори указују на одличне ефекте куркумина код карцинома дебелог црева, а кинеских код карцинома бешике и плућа

Ову божанску биљку већина употребљава као додатак јелима, због интезивног примамљивог мириса, не знајући да се куркума већ вековима користи у лечењу и најтежих болести. Људи ову моћну биљку из Азије најчешц́е користе за пробавне сметње, за запаљенске процесе, ране, проблеме са желуцем, мање посекотине и повреде мушића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према истраживањима научника, куркумин такође може да помогне људима да спрече рак. Пун је антигљивичних и антибактеријских својстава која могу да нам помогну у борби против бројних болести. Истраживање тврди да куркумин може да помогне ћелијама да преживе јаку упалу.

Такође штити ДНК. Утиче на 700 гена у нашем телу и лечи више од 70 здравствених проблема. Његова анти-упална својства да могу нам помогну да излечимо стања као што је остеоартритис.

Многи стручњаци тврде да куркума може да нам помогне да лечимо проблеме са јетром, проблеме са дисањем, аутоимуне поремећаје и неуролошке проблеме.

„Главни активни састојак биљке куркуме је кукумин, који је у експериментима показао бројна повољна дејства код запаљенских стања. Он се често означава као турмерик. Инхибира различите запаљенске ензиме. Он делује и смањивањем активације гена за запаљење, кроз инхибицију једног од тзв. транскриптивних фактора нуклеарни фактор капа Б, а инхибира и бројне цитокине, молекуле који покрећу запаљење“, каже доктор Бранимир Несторовић.

У великој студији из Индије из 2014 године, куркумин је био подједанко добар у сузбијању симпрома запаљења зглоба колена као висока доза ибупрофена, наш Бруфен у дози од 800 мг. У истраживању из 2017. идентификован је још један полифенол, калебин А, са веома израженом антизапаљенском активношћу.

 

 

 

 

 

 

Извор: пензионисани. рс/ало.рс