Здравље

НА ЊИХ КОРОНА ЈЕДНОСТАВНО НЕЋЕ: Ко су ти људи? Чуда природе или медицински феномени! Научници открили све о њима!

Сви смо чули за понеког ком су сви у кући имали корону, али он се није заразио – на њега корона једноставно неће! Зашто, нико не зна.

Тако је било досад. Сад су научници пронашли одговор и кажу да су посреди људи код којих се инфекција једноставно прекине а то се дешава кад вирус короне уђе у њихов организам али њихов имуни систем и такозване Т-ћелије дословно га очисте од коронавируса и то у најранијем стадијуму – тако да ни ПЦР ни антигенски тест не могу да забележе да је уопште било короне у њиховом организму па такви људи на сваком тесту добију негативан резултат, објавио је британски Гардијан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Скоро 15 одсто британских медицинара у првом таласу короне у Лондону показало је овакву склоност.

Ово откриће могло би да утаба пут новој генерацији вакцина које циљају одговор Т-ћелија и могу да обезбеде дугорочнији имунитет, кажу научници.

– Свако има понеку анегдоту о људима који су били изложени, али нису подлегли инфекцији. Оно што нисмо знали јесте да ли су ови појединци заиста успели да у потпуности избегну инфекцију или су природно очистили вирус пре него што је могао да се открије рутинским тестовима – наводи Лио Сводлинг, имунолог на Универзитетском колеџу у Лондону и аутор рада.

Узорци крви узети од тих људи показали су да имају повећан број Т-ћелија које су реаговале против ковида-19. Рад сугерише да је део њих већ имао Т-ћелије запамћене од претходних инфекција проузрокованих сезонским коронавирусима који су изазивали обичне прехладе, што их је заштитило од ковида-19.

Ове имуне ћелије „нањуше“ протеине у механизму за репликацију, делу ковид-19 који је заједнички са сезонским коронавирусима, а код неких људи овај одговор је био довољно брз и снажан да се инфекција очисти у најранијој фази.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Guardian