Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ ОЗБИЉНА: Почели да хапсе антиваксере – на снагу ступио нови закон; „Угрозили су животе људи“

Грчко тужилаштво ће наложити хапшење антиваксера који позивају грађане да се не вакцинише или који не користе лекарске услуге.

Разлог томе је што угрожавају своје животе и животе других.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тиме је ступила на снагу нова одредба Кривичног закона о ширењу лажних вести.

Већ ухапшен лекар

У четвртак је ухапшен адвокат Никос Антонијадис, који је дуго био на челу антивакциналних кампања, коме се ставља на терет ширење лажних вести и подстицање на непослушност, пренео је „Катимерини“.

Његово хапшење наложило је атинско тужилаштво, које већ дуже време води релевантне истраге о деловању антиваксера.

Антонијадис, који је у међувремену пуштен из притвора, тврди да су пацијенти оболели од ковида интубирани без разлога и да су вакцине имале последице по здравље пацијената.

Италија претресла станове и ухапсила 17 људи

Италијанска полиција извршила је претрес широм земље против 17 антиваксера који су, како се наводи, били повезани са чет групом на друштвеној мрежи „Телеграм“, а која је подржала насиље против владиних, медицинских и медијских личности.

Полиција у Торину саопштила је да је чет група „Basta Dittatura“ (Доста је диктатуре) имала десетине хиљада чланова, те да је била главни форум за организовање протеста против италијанског дигиталног ковид сертификата, преноси АП.

Полиција је у саопштењу навела да је недељама пратила сада затворену чет групу на Телеграму и идентификовала 17 антиваксера који су, између осталих, претили италијанском премијеру Марију Драгију.

„Друге мете претњи били су припадници полиције, лекари, научници, новинари и друге јавне личности оптужене за, како је наведено, поробљавање и сарадњу са диктатуром на месту“, наводи се такође у саопштењу.

Међународни филмски фестивал у Солуну је добио неочекивани обрт када су се антиваксери појавили испред позоришта где је требало да почне церемонија доделе награда, упућујући непристојне поруке гледаоцима и фестивалском особљу.

Полиција је интервенисала како би задржала око 400 демонстраната који су марширали кроз други највећи град у Грчкој у настојању да изразе свој протест против вакцина за превенцију ковида, преноси агенција АП.

Демонстранти су на крају отишли након што су бацили бројне летке.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92